Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sverige behöver göra sig redo för en coronapandemi.

Socialminister Lena Hallengren (S) hävdar att Sveriges beredskap är god. Låt oss hoppas på det.Bild: Ali Lorestani/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Coronaviruset kan skapa enorm påverkan på hälsan, ekonomin och det allmänna i alla samhällen, underströk läkaren Bruce Aylward som leder WHO:s expertgrupp på en presskonferens i Peking på måndagen.
Under helgen har spridningen av luftvägsinfektionen tagit verklig fart i så olika länder som Sydkorea, Iran och Italien. Epidemiologer och andra experter talar om att vi står på randen till en pandemi. WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus sade före helgen att tiden är på väg att rinna ut.
Smittspridningen har inte stoppats trots att Kina slagit en järnring runt ofattbara 700 miljoner människor, varav många inte har fått lämna sina hem på en månad. Kinesernas svåra umbäranden är förhoppningsvis inte förgäves eftersom isoleringen har bromsat epidemin och gett omvärlden mer tid att förbereda sig.
Socialminister Lena Hallengren (S) hävdar att Sveriges beredskap för en eventuell inhemsk smittspridning är god. Hon lutar sig mot expertkunskaper hos Folkhälsomyndigheten, som har ansvar för att koordinera arbetet inför och under en pandemi.
Men enligt en lägesrapport från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten (18/2) till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ”var det sammanlagda antalet personlig skyddsutrustning bland Sveriges regioner tillräckligt för cirka 5 000 diagnosbesök och cirka 1 400 vårddygn” vid månadsskiftet januari-februari 2020.
Det skulle innebära att Sverige då hade kapacitet att vårda 100 svårt sjuka Covid19-patienter. Det skulle inte räcka långt om Sverige drabbades av ett större utbrott av den dödliga luftvägsinfektionen.
Enligt en stor studie får 81 procent av de smittade mildare symtom, medan 14 procent blir svårt sjuka och 5 procent hamnar i ett kritiskt tillstånd. En av fem skulle alltså behöva sjukvård, varav många intensivvård. Dödligheten är inte helt fastställd – diktaturen Kina är inte alltid en vän av sanning – men bedöms av WHO ligga omkring 2 procent. Det är betydligt mer än en vanlig säsongsinfluensa, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell har liknat coronainfektionen vid. Skillnaden är också att fler friska medelålders personer dör av coronaviruset. Mycket kunskap saknas emellertid fortfarande; människan har bara börjat stifta bekantskap med farsoten.
Men givet hur många som är smittade och har dött på kort tid i ett välutvecklat land som Sydkorea måste Sverige göra sig redo för att klara en kris.
Det är regionerna som har det operativa ansvaret att se till att det finns vårdplatser. Region Skåne har en epidemiberedskapsplan som tar höjd för en influensapandemi. Den antogs av regionstyrelsen 2019 och av den går det att utläsa att ”Slutenvården kommer att behöva friställa vårdplatser för att vårda influensasjuka patienter. Detta förutsätter en kraftig reduktion av elektiv verksamhet.”
Det betyder i klartext att andra patienter får stå tillbaka. Det tar tid att få fram vårdplatserna och det krävs sedan insatser för att kunna hålla dem öppna, även om en stor andel av personalen insjuknar eller om medicinsk teknik eller skyddsutrustning saknas. Ingen vet hur en epidemi slår och utvecklar sig så alla siffror är preliminära och kan behöva omvärderas.
Det är dock av stor vikt att politiska beslutsfattare och tjänstemän nu gör sitt jobb och mentalt och praktiskt förbereder sina organisationer på att världen kan stå inför en pandemi.
Staten behöver också vara transparent och tydlig gentemot allmänheten vad den kan – och inte kan garantera. Det kan hända att samhällen i Sverige åläggs restriktioner, precis som 50 000 italienare i Lombardiet fick erfara i helgen. Och trots stora insatser är det inte säkert att ett stort antal dödsfall i Sverige kan undvikas. Vaccin och verksamma mediciner mot coronaviruset saknas.
Var och en behöver – utan att drabbas av panik – se till att ha mediciner och mat för att klara en tid i hemmet utan att gå ut. Det är också tillrådligt att tänka igenom hur man ska hantera olika tänkbara men obehagliga situationer.
Bättre att ta det säkra före det osäkra.
Rättelse: Region Skåne har en epidemiberedskapsplan som antogs i december 2019. I en tidigare version av artikeln hänvisades till den plan som antogs 2012.
Gå till toppen