Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: De ansvariga måste informera om undantag från avgift

Äldre- och handikappomsorgen i Lunds kommun är utsatt för stora nedskärningar efter den budgetuppgörelse som gjordes mellan den styrande borgerliga femklövern och Miljöpartiet.
Kostnaderna skjuts över på den enskilde när den grönblåa budgeten ska effektueras och en värdig omsorg görs till en klassfråga.
Hjälpmedel som tidigare varit kostnadsfria ska från den 1 mars börja kosta pengar via en abonnemangsavgift.
Konsekvenserna av abonnemangsavgiften beskrivs väl i Sydsvenskan den 13 februari av 72-åriga Margareta Sjöstedt som lever med en knäprotes. Helt plötsligt ska hon, och alla andra med behov av hjälpmedel, behöva betala en avgift till kommunen för att kunna gå på sin egen toalett eller använda sin egen dusch.
Utöver detta läggs träffpunkter för seniorer ned och måltidspriser höjs för de svagaste i samhället.
I fredags blev jag dessutom kontaktad av en anhörig till en Lundabo som är berättigad insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. De hade fått hem ett brev av Lunds kommun om att det nu införts en särskild abonnemangsavgift på hens hjälpmedel. Ingenstans i informationen gick det att läsa att de som omfattas av någon insats enligt LSS inte ska betala denna avgift. De, och de som bor på äldreboende, är nämligen undantagna från denna avgift enligt beslut i kommunfullmäktige.
Detta är oerhört allvarligt. För alla har inte anhöriga som den som kontaktade mig och som visste att hens partner inte skulle betala någon avgift. Hur många, baserat på kommunens hushållsutskick, kommer nu felaktigt att betala denna avgift?
Ingenstans har jag heller kunnat se någon rättelse om detta. Varken i media eller på kommunens hemsida. Det är helt oacceptabelt. Jag förutsätter att detta blir ett ärende på nästa vård- och omsorgsnämnd och att de ansvariga politikerna, inte minst vård- och omsorgsnämndens ordförande Inga-Kerstin Eriksson (C), agerar kraftfullt för att rätta till detta misstag.
Pär-Ola Nilsson (S) Vård- och omsorgsnämndens 2:e vice ordförande, Lund.
Gå till toppen