Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös bästa skolor blir utan pris – S+L-styret körs över

Socialdemokraterna och Liberalerna vill prisa Malmöskolor som presterar bättre än förväntat – där elever och personal är extra ”positiva” och ”motiverade”. Men det blir inget pris. Återigen kör den samlade oppositionen över styret.

Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) vill instifta ett årligt skolpris.Bild: Peter Frennesson
De senaste månaderna har Malmös styrande partier – Socialdemokraterna och Liberalerna – flera gånger blivit överkörda av en samlad opposition.
Nu har det hänt igen.
S+L-styret vill instifta ett årligt skolpris till en eller flera skolor som gjort ”riktigt goda prestationer”.
Vinnaren ska utses baserat på tre kriterier:
• Skolans elever ska vara mer ”positiva till sin studiemiljö” jämfört med elever på andra skolor i kommunen.
• Skolpersonalen ska vara mer motiverad än kollegor på andra skolor i Malmö.
• Elevernas resultat ska vara högre än det förväntade resultatet enligt Statistiska Centralbyråns beräkningar.
Kriterierna har valts ut så att alla skolor ska ha likvärdiga chanser att vinna.
Med andra ord: Även skolor i fattiga och segregerade områden ska kunna vinna – inte bara skolor i resursstarka områden med höga betygsresultat.
Men det blir inget skolpris. Den samlade oppositionen – Moderaterna, Centern, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – har stoppat förslaget i grundskolenämnden.
John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden, uppger flera skäl till varför Moderaterna säger nej till ett årligt skolpris.
Till exempel:
– Med de här kriterierna skulle skolor som släpper ut en hög andel elever utan gymnasiebehörighet kunna vinna – bara för att de presterar bättre än förväntat. Det sänder fel signaler tycker vi, säger John Eklöf.
John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden, säger nej till S+L-styrets förslag om ett skolpris.Bild: Patrik Renmark
Att alla Malmöskolor skulle ha en chans att vinna var helt avgörande för S+L-styret.
– Alla skolor har inte samma förutsättningar. Vissa har resursstarka elever, ofta har de svenska som modersmål och föräldrar som kan hjälpa dem. De presterar bäst av naturliga skäl, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
Om priset skulle gå till skolor enbart baserat på betygsresultat skulle i princip samma skolor vinna varje år.
– Det ser jag ingen poäng med, säger skolkommunalrådet.
Sverigedemokraternas Nima Gholam Ali Pour tycker att ett skolpris är meningslöst.
– För oss skolpolitiker är det en självklarhet att vi ska ha de bästa skolorna i Malmö. Jag förstår inte vad ett pris skulle tillföra, säger han.
För Vänsterpartiets Lisa Stolpe var det enkelt att säga nej:
– Det finns redan så många sätt att mäta på inom skolan. Och för barn, föräldrar och personal kan det vara stigmatiserande om ens skola inte vinner.
Fakta

Priset har redan ”testkörts”

Trots att priset inte blir av har grundskoleförvaltningen redan gjort en ”testkörning” baserat på kriterierna för att se hur många skolor som skulle kunna vinna. Sydsvenskan har begärt ut ”testkörningen”.

”Körningen är dock inte dokumenterad. Således finns det inget underlag som vi kan dela med oss av till dig”, skriver förvaltningen i ett mejl till Sydsvenskan.

Gå till toppen