Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matkedjorna räddar flera ton frukt och grönt varje månad

Butiker och konsumenter slängde totalt 1,2 miljoner ton mat under 2018. Majoriteten kommer från hushållen. I butikerna har initiativet med ”svinnlådor” blivit ett vinnande koncept både för miljön och ekonomin.
– För vår del har vi sluppit slänga 10 ton frukt och grönt i månaden, säger Annica Hansson-Borg som är miljö- och kvalitetschef på Bergendahls.

I en undersökning som Willys har gjort, där totalt 1 127 personer i åldern 16-79 år tillfrågades, hade 71 procent aktivt försökt minska sitt matsvinn det senaste året. Mellan män och kvinnor var svaren 64 procent respektive 79 procent.Bild: Ingemar D Kristiansen
Matsvinn kan uppstå i hela livsmedelskedjan. I butiker beror svinnet oftast på passerat bäst före-datum.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen