Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös politiker: Ja till kommunala ordningsvakter

Kommunala ordningsvakter var ett av Malmöalliansens löften inför valet 2018. Men Alliansen sprack och Liberalerna och Socialdemokraterna bildade ett nytt mittenstyre. Nu säger Socialdemokraterna ja till kommunala ordningsvakter – trots protester från både V och MP.

Arkivbild från Malmö. Ordningsvakter vid Triangeln.Bild: Emil Langvad
Snart kan offentliga platser i Malmö patrulleras av ordningsvakter i kommunal regi. Det klubbades under torsdagens kommunfullmäktige.
De kommunala ordningsvakterna ska inte ersätta poliser utan fungera som ett komplement till polisens arbete. Exakt hur satsningen kommer att se ut, eller hur mycket den kommer att kosta, är ännu inte klart. Kommunstyrelsen och polisen ska nu utreda och föreslå hur en organisation för kommunala ordningsvakter kan komma att se ut.
Frågan om kommunala ordningsvakter har varit på tal i Malmö tidigare – men då har frågan framför allt drivits av den numera brutna Alliansen och av Sverigedemokraterna. Ordningsvakterna var ett av de 56 liberala vallöften som Socialdemokraterna gick med på att infria när Malmös nya mittenstyre bildades efter valet 2018.
– Alla Malmöbor ska kunna röra sig obehindrat i vår stad. Med kommunala ordningsvakter kan vi underlätta polisens arbete på platser där det är särskilt angeläget. Liberalerna har drivit den här frågan väldigt länge och jag är glad att den nu blir verklighet, sade Roko Kursar (L).
I kommunfullmäktige röstades förslaget om kommunala ordningsvakter igenom med stöd från samtliga partier förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som hellre ville se satsningar på socialt förebyggande arbete.
– Ni säger att kommunala ordningsvakter ska jobba preventivt – men vilka tror ni är bäst på förebyggande arbete, ordningsvakter eller fältassistenter, frågade Anders Skans (V).
– Vi tror att Malmö kan göra mer. Därför vill se mer förebyggande arbete – men vi tror inte att kommunala ordningsvakter är lösningen, sade Stefana Hoti (MP).
Socialdemokraternas Sedat Arif menade att kommunala ordningsvakter inte behöver vara en motsättning till förebyggande åtgärder.
– Är kommunala ordningsvakter rätt eller fel? Jag vet inte, men vi är villiga att testa hur det kan komplettera det arbete vi redan gör. Det förebyggande arbetet ska inte kliva åt sidan, tvärtom, säger Sedat Arif.
Han lyfte de insatser som gjorts mot stöket vid Johannesplan, där ordningsvakter arbetat nära polisen och fältgruppen, som ett positivt exempel på hur ordningsvakters arbete kan kombineras med socialt förebyggande arbete.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade även skarp kritik mot Socialdemokraterna för att ha vänt i frågan om kommunala ordningsvakter.
– Tidigare var Socialdemokraterna, tillsammans med oss i Vänsterpartiet, starka motståndare till att lägga kommunala resurser på detta. Förskjutningen av det politiska landskapet är tydlig. Idag lägger samma socialdemokrater fram förslag om att kommunala ordningsvakter ska kunna patrullera våra gator redan senare i år, sade Emma-Lina Johansson (V).
Malmöpolisen ställer sig positiva till förslaget och tror att kommunala ordningsvakter kan avlasta deras arbete. De menar att ordningsvakterna bland annat hade kunnat hjälpa till i krogtäta områden där det under vissa tider förekommer ordningsstörningar.
I Skåne har bland annat Lund, Landskrona och Staffanstorp kommunala ordningsvakter sedan tidigare.
Den utredning Malmö stad har gjort visar att ordningsvakter skapar mindre trygghet än poliser och att deras närvaro inte har någon effekt i redan trygga områden. I miljöer som medborgarna upplever som otrygga kan däremot både poliser, ordningsvakter och trygghetsvärdar öka känslan av trygghet.
Fakta

Ordningsvakter

Har befogenhet att bland annat omhänderta, avvisa eller avlägsna personer som stör den allmänna ordningen eller utgör fara för sig själv eller andra.

Har rätt att använda det våld som krävs för att lösa sina arbetsuppgifter.

Får verka inom ett begränsat området, så kallat LOV 3-område, som upprättas av polisen. Sådana områden kan vara till exempel köpcentrum, tågstationer, torg, stadskärnor eller bostadsområden.

Fakta

Här finns ordningsvakter i Malmö idag

Caroli center, Emporia, Mobilia, Jägerso center, Kronprinsen, Triangelns köpcenter, Åhléns city, Malmö C (tre platser), Triangelns stationsområde, Hyllie C (två platser), Universitetssjukhuset, Hovrätten, Malmö tingsrätt (två platser), Förvaltningsrätten, Hyresnämnden, Rådhuset, Kronofogden, Socialförvaltningen (två platser), Skatteverket (två platser) och Möllevångstorget.

Gå till toppen