Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Shaun Tan skriver radikala lovsånger till djuren

I sin senaste bok "Berättelser från innerstaden" riktar den prisbelönta barnboksförfattaren udden mot kapitalismen. Shora Esmailian har läst den och några andra storstadskritiska barnböcker där lugnet infinner sig bortanför trafiken och skyskraporna.

Till rep, kultur för unga, söndag. Barnböcker om djur, specifikt i staden.Bild: Jenny Rydqvist
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Mössen i Mehringdamm” heter den saga som jag och min femåring bygger på varje dag. Det hela började med att vi återkommande, på väg till och från förskolan, såg två möss springa omkring nere i rälsen på tunnelbanestationen Mehringdamm i Berlin. Tvillingmössen Mimmi och Momo har i vår saga – trots att min dotter är noga med att påpeka att möss egentligen inte kan göra saker som människor gör – fått antropomorfa egenskaper: de har en mamma och en pappa, letar mat hela dagarna; på lördagar följer de med sina föräldrar till kyrkan i kloakerna, klättrar upp i kyrktornet och hoppar ner och har kul med sina kompisar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen