Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upp till skolan om barn ska vara hemma

Folkhälsomyndigheten råder friska barn som semestrat i områden smittade av coronaviruset att gå till skolan efter sportlovet. Men det slutgiltiga beslutet ligger hos de enskilda skolorna och på flera håll i landet uppmanas elever stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten har svängt i frågan om ogiltig frånvaro för att vara hemma. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sportlovsveckan är över på många håll i landet och frågorna kring skolbarn som semestrat i områden smittade av coronaviruset är många. Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn som inte uppvisar några symptom gå till skolan snarare än att stanna hemma i 14 dagar eftersom det är osannolikt att friska barn orsakar smittspridning.
– Det är inte rationellt att rekommendera att barnen ska vara hemma, sade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell till TT under söndagen.
Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått kritik efter att man i en skrivelse uppgett att barn som hålls hemma utan att vara sjuka riskerar ogiltig frånvaro. Myndigheten har nu tagit bort stycket om ogiltig frånvaro och uppdaterat informationen till att det är skolornas huvudman, kommunen eller styrelsen för fristående skolor, som har arbetsmiljöansvar och arbetsgivaransvar – och därmed är ansvariga för om barnen ska vara hemma eller inte, rapporterar Ekot.
– Vi ser över för att det ska vara tydligt och inte handla om en bestraffning, sade Tegmark Wisell till Ekot om ändringen.
I Stockholm uppmanar flera skolor barn att stanna hemma. I Hammarby sjöstad har en grundskola beslutat att elever som varit i smittodrabbade områden ska stanna hemma på måndag, rapporterar Dagens Nyheter.
Enligt rektorn gäller beslutet än så länge för måndagen och det rör sig om ett fåtal elever som varit i drabbade områden.
På Lidingö håller en gymnasieskola stängt den första skolveckan och erbjuder i stället utbildning på distans medan Lidingö stad uppmanar barn att stanna hemma i två veckor efter hemkomst från riskområde, enligt SVT.
Ett annat exempel är Staffanstorps kommun i Skåne som uppmanar kommunanställda som varit i riskområden att stanna hemma – oavsett om de har symptom eller inte.
Gå till toppen