Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Bekräftat: Första coronafallet i Skåne – 25-åring blev smittad i Italien

Nu har covid-19 kommit till Skåne. En man i 25-årsåldern som insjuknat efter hemkomsten från Italien bär på det nya coronaviruset. Nu pågår en smittspårning för att leta reda på personer som han träffat.

Text

Inbäddat innehåll

Den smittade är inlagd på Skånes universitetssjukhus i Lund. Han reste runt mellan olika städer i norra Italien, var inte sjuk vid hemkomsten, men vårdas nu i ett isoleringsrum på infektionskliniken i Lund.

– Han mår efter omständigheterna väl. Han har milda symtom och är inte särskilt sjuk, säger Maria Josephson, verksamhetschef för infektion på SUS.

Hur många personer som den smittade mannen haft nära kontakt med efter hemkonsten från Italien är inte klarlagt. Mannen vistades i Skåne i ungefär fyra dagar innan han fick symtom. Nu pågår smittspårning.

Annons

– Vad vi nu gör är att ta kontakt med de personer han säger att han har träffat efter att han fick symtom. De kommer att få olika råd, och eventuellt förhållningsregler för att förebygga vidare smittspridning, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Annons

De båda medverkade på tisdagens presskonferens tillsammans med Carl Vigre, regional beredskapsöverläkare.

Den nu vårdade 25-åringen är inte det sista fallet av covid-19 i Skåne, tror de.

– Det kommer fler fall, och vi har beredskap för att ta hand om det, säger Maria Josephson.

De ansvariga läkarna lovordar mannens uppträdande efter insjuknandet.

– Han har uppträtt mycket ansvarsfullt, och gjort precis vad man bör göra, exempelvis låtit bli allmänna kommunikationsmedel, säger Maria Josephson.

Skånes första coronafall kom inte som en överraskning för myndigheterna.

– Vi visste att detta skulle komma, men vi visste inte precis när, säger Carl Vigre som också vädjar till den som inte är sjuk att inte kontakta sjukvården direkt.

– Om man inte har symtom, så bör man i första hand söka sig till digitala plattformar och söka information. Vår telefontjänst är extremt belastad.

Den som däremot både varit i ett riskområde och har fått feber, hosta och andningsbesvär kan efter samtal med 1177 bokas in för provtagning, som i dagsläget görs på infektionsklinikerna i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Men Region Skåne överväger nu att följa exempel från Västra Götaland, och börja åka hem till misstänkt smittade för att ta prover.

Annons

– Det skulle kunna avlasta våra infektionskliniker, sade Eva Melander, som också sade att man inom smittskydd var lite förvånade över att det dröjt så pass länge innan det första fallet av covid-19 upptäcktes i Skåne.

Annons

Frånsett det allra första fallet i Jönköping i början av februari, har det efter 26 februari upptäckts en rad smittade i Västra Götaland, Stockholm, Uppsala och sedan fler fall i Jönköping.

– Man kan fundera över det, med tanke på hur många resor som görs härifrån. Vi har gjort över 300 provtagningar på folk som rest i riskområdena, säger Eva Melander.

Det första positiva provet på den 25-årige mannen blev klart på måndagskvällen. En andra provtagning på tisdagsmorgonen bekräftade att det handlar om det nya coronaviruset.

Var mannen bor eller har rört sig vill Region Skåne inte precisera med hänsyn till hans integritet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan