Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försäkringskassan stämd för diskriminering mot föräldraledig pappa

När mamman fick förlossningsdepression behövde pappan vara föräldraledig längre än planerat. Då blev han av med sin provanställning hos Försäkringskassan i Malmö.
Nu stäms Försäkringskassan för diskriminering.

När mannen ville förlänga sin föräldraledighet fick han inte behålla provanställningen hos Försäkringskassan i Malmö.Bild: Hasse Holmberg
Mannen fick fast jobb som handläggare på Försäkringskassan i Malmö, ungefär en månad innan han blev pappa.
Förlossningen var svår. Istället för att vara hemma i tio dagar, som tanken var från början, behövde mannen ta föräldraledigt i en månad. Sedan fick mamman förlossningsdepression, vilket gjorde att mannen måste ta ytterligare föräldraledigt.
När hans föräldraledighet varat i fyra månader hörde mannen av sig till sin chef om att han behövde ta föräldraledigt i ännu ett par månader.
Försäkringskassan valde då att avbryta mannens anställning, med argumentet att han inte arbetat tillräckligt under provanställningstiden för att man skulle kunna bedöma hans arbetsinsats.
De andra handläggarna som anställdes samtidigt som mannen, fick fast jobb.
Nu väljer Diskrimineringsombudsmannen, DO, att stämma Försäkringskassan i Malmö.
I stämningen yrkar DO på att Försäkringskassan ska ersätta mannen för den ekonomiska skada han lidit på grund av den avslutade anställningen. DO anser dessutom att Försäkringskassan har gjort sig skyldig till diskriminering på grund av kön, eftersom hans frånvaro från jobbet berodde på mammans förlossningsrelaterade depression och därmed hade med hennes kön att göra.
Totalt vill DO att Försäkringskassan betalar skadestånd och diskrimineringsersättning till pappan på 120 000 kronor. DO yrkar också på att Försäkringskassan ska ändra sitt beslut att avbryta mannens anställning.
Gå till toppen