Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Antibiotikabrist risk efter Kinas viruspolitik

När fabriker i Kina hålls stängda för att hantera coronaviruset riskerar världen en annan medicinsk fara: antibiotikabrist. Uppåt hälften av den antibiotika som används kommer från Kina. Det som nu sker sätter också fingret på industrins generella Kinaberoende.

Säkerheten är minutiös i många fabriker när arbetarna nu ska återvända och verksamheten återupptas. Stoppet i produktionen har fått experter och bransch att varna för en brist på komponenter till vanlig antibiotika – där Kina står för en stor del av världsmarknaden.

Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Annons

Successivt har Kina tagit över en allt större del av tillverkningen av aktiva substanser för läkemedel och är i dag världsledande. När det gäller antibiotika tillverkar Kina den råvara som används i många vanliga preparat, som penicillin.

– Det har blivit en väldig kostnadspress och det har lett till att produktionen har centrerats till några få fabriker i Kina, säger Otto Cars, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, till TT.

Det är svårt att veta säkert hur beroende världen är av Kina när det kommer till det ibland livsavgörande läkemedlet. En rapport från WHO från 2018 uppskattar att över hälften av den antibiotika som används har råsubstans från Asien.

Annons

När en av de kinesiska fabrikerna brann för några år sedan resulterade det i brist på viss antibiotika.

Annons

Förutom dess stora produktion av aktiva substanser till antibiotika dominerar Kina också marknaden för flera av de byggstenar som behövs för att tillverka aktiva substanser, säger Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi, som leder Centrum för antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.

Sedan utbrottet av coronavirus i Kina har fabriker hållits stängda. För februari rapporterade kinesiska myndigheter den lägsta aktiviteten i landets fabriker under en månad någonsin. Bland annat gällde det läkemedelstillverkning, där fabriker finns exempelvis kring den drabbade staden Wuhan.

I Indien, som är det land där mycket av världens antibiotika monteras ihop till de piller som till exempel svenskar får på recept, stiger oron för att stoppet i Kinas produktion kan få förödande konsekvenser. Indien köper majoriteten aktiva substanser som används i landets enorma läkemedelsindustri från just Kina.

Indisk media har rapporterat om prisökningar och branschföreträdare säger till tidningen The Lancet att de har lager kvar av nödvändiga ingredienser för cirka två till tre månader.

– Det är för tidigt att säga säkert vad coronautbrottet innebär, men det finns misstankar om att det kan bli försämrad tillgång till den råsubstans som används i många antibiotika, säger Otto Cars, som menar att det är en säkerhetsfråga.

Redan i mitten av februari varnade en grupp europeiska företagare i Kina för risken för antibiotikabrist. I slutet av februari gick USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, ut och sade att landet börjar få slut på en sorts medicin på grund av svårigheter att få råmaterial från en fabrik som drabbats av covid-19.

Annons

Annons

Kinas fabriker stängdes på bred front i januari. Tanken var att de snart skulle öppna igen, men i stället förlängdes ledigheten kring det kinesiska nyåret för att förhindra smittspridning. Många av de flera hundra miljoner migrantarbetare som rest från fabriksområdena hem till sina byar stannade där.

I mitten av februari uppmanade Kinas president Xi Jinping lokala myndigheter runt om i landet att se till att fabriker börjar återöppnas. Men det är knappast enkelt. Arbetare ska sitta i karantän när de återvänder från sina hembyar, lokala säkerhetsföreskrifter är svåra för fabriker att leva upp till och leveranser kommer inte fram.

Det är inte en dag för tidigt att läkemedelsindustrin får upp ögonen för hur beroende de är av Kina, menar nu experter.

– Det gör oss sårbara när producenterna är så få, säger Joakim Larsson, som dock inte kan svara på hur snabbt en brist på antibiotikakomponenter från Kina kan få tydliga konsekvenser till exempel i Europa.

– Men på sikt skulle det få det. Det som hänt och med Corona visar med tydlighet hur känsliga våra leverantörskedjor är.

Fakta

Kinas läkemedelsindustri

Läkemedelssektorn är en av de viktigaste i Kinas industri och har vuxit rejält under de senaste decennierna. Även om steg har tagits mot att göra industrin mer avancerad, är tillverkningen av komponenter, främst till så kallad generika alltså läkemedel där det inte längre finns något patent, fortfarande det som dominerar.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, står Kina för 20 procent av världsproduktionen av så kallade API, den aktiva substansen för medicintillverkning. Andra anser att Kinas marknadsandel är större än så.

En rapport från WHO från 2018 uppskattar att över hälften av den antibiotika som används i världen har API från Asien. Exakt hur mycket som kommer från Kina vet man inte riktigt, eftersom sådana sammanställningar saknas.

Den statliga tidningen China Daily skrev i slutet av 2019 att Kina satsar på att ha 30 procent av den globala marknaden av läkemedel till år 2023.

Kinas dominans av läkemedelsbranschen har under flera år varit under lupp. USA:s försvarsdepartement Pentagon larmade i september förra året, före coronavirusets utbrott. Då handlade det främst om den politiska makt som Kina har över antibiotikas och andra läkemedels tillverkningskedjor. Många av fabrikerna är statligt ägda eller ägs av bolag med koppling till staten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan