Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Göran Frostell

Professor emeritus Göran Frostell, Djursholm, har avlidit 99 år gammal. Hans närmaste är barnen Annika, Björn, Claes och Karin med familjer, samt vännen Maj-Britt.

Göran var både läkare och tandläkare, utbildad i Stockholm. Efter flera år som lärare och forskare vid Tandläkarhögskolan i Stockholm, där han var föreståndare för oral mikrobiologi, utnämndes han 1970 till professor och övertandläkare i karieslära vid Tandläkarhögskolan i Malmö och var dekanus under åren 1976-77.
Han blev 1977 professor i kariologi vid Karolinska institutet. Han var handledare till flera doktorander. Hans vetenskapliga produktion omfattade ett hundratal artiklar i internationella tidskrifter och flera lärobokskapitel.
Göran intresserade sig tidigt för sockerersättningsmedel, bland annat invertsocker i barnmat och Lycasin i sötsaker och hans arbeten fick internationell uppmärksamhet. Han samarbetade med forskare i USA, Kuba, Island och Japan. Han utvecklade en enkel metod att bedöma födoämnens och kolhydraters kariesframkallande effekt genom att mäta pH-förändringar i tandbeläggningarna, en metod som än idag används världen över.
Tillsammans med professor Yngve Ericsson bildade han 1963 "Patentmedelsfonden för odontologisk profylaxforskning", som årligen delar ut stora forskningsanslag till svenska forskare. Fonden instiftade 1998 ett pris till yngre forskare, som 2007 benämndes "Göran Frostells pris" för att hedra en av stiftelsens grundare.
Förutom forskare och vetenskapsman var han musikälskare och humanist, väl bevandrad i litteraturen och skrev själv böcker, texter om klimatförändringar och reseskildringar.
Han var en glad sällskapsmänniska och en gudabenådad berättare, som gärna livade upp omgivningen med skildringar av sina osannolika äventyr och episoder från seglingarna till Medelhavet, liksom den livsfarliga seglatsen längs Skånes kust, när ensamseglaren surrat rodret för att få några timmars ostörd nattvila.
En stor personlighet har gått ur tiden och vi minns Göran Frostell som en varm och generös människa, vän och kollega.
Birgit Angmar-Månsson
professor emerita, Karolinska institutet
Dowen Birkhed
professor emeritus, Sahlgrenska Akademin
Gå till toppen