Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Urspårning skär av tågpulsåder i Norge

Det var ett timmertåg som spårade ur. Genrebild.Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Ett timmertåg spårade under natten ur i Norge. Olyckan innebär att en viktig förbindelse mellan Oslo och Trondheim är avskuren i minst ett dygn.
Urspårningen skedde klockan 03, och myndigheten Bane Nor hade till en början svårt att få information från bland annat Sverigebaserade Hector Rail, som är ansvarig för olyckståget. Men på morgonen framkom att skadorna är stora.
– Två spårväxlar och 6–7 kontaktledningar ser ut att vara förstörda. De måste tas ned och repareras, och banan kommer att vara stängd tills efter midnatt mot lördag, troligtvis längre, säger Bård Bjerkaker vid Bane Nor.
Händelsen på Dovrebanen ställer till problem för persontågstrafiken, eftersom tåg på den viktiga linjen Oslo–Trondheim går på denna bana. Till att börja med drabbades ett nattåg som var på väg söderut.
– Nattåget från Trondheim stannade i Ringebu, de 173 passagerarna fick åka vidare med buss, säger Åge-Christoffer Lundeby, kommunikationschef på tågoperatören Vy.
Vid sidan av Dovrebanen finns dock en annan nordsydlig huvudlinje i denna del av Norge, Rørosbanen. Persontrafiken på dessa sträckor tas i sommar över av svenska SJ.
Gå till toppen