Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittad till sjukhus – 15 tagna ur tjänst

Sammanlagt 161 fall av personer smittade med coronavirus har upptäckts i Sverige. En drabbad kom i torsdags in med ambulans till sjukhus – och nu har 15 ur personalen tagits ur tjänst.

Per Follin är smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm. Arkivbild.Bild: Jonas Grönvik/TT
Ytterligare 21 personer i Region Stockholm har smittats av coronaviruset. Totalt är 101 personer smittade i regionen, den mest drabbade i landet. Det finns ännu ingen samlad information om var de nya fallen kan ha smittats.
– Men det vi hittills har sett är att den här sportlovsveckan har satt avtryck. Man har varit i norra Italien och bedöms ha blivit smittad där. Av allting vi har hittat så finns det alltså en direkt koppling till en utlandsresa eller en indirekt koppling där någon individ har varit i närkontakt med någon som varit på en utlandsresa, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm.
Enligt honom har symtomen för de nya fallen i regionen varit lindriga.
– Vi har inte fått kännedom om något svårt, intensivvårdskrävande fall, säger Follin.
Utrikesdepartementet avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana. Rekommendationen gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea.
UD avråder också från alla icke nödvändiga resor till Iran.
I torsdags kväll kom en person med ambulans till Danderyds sjukhus norr om Stockholm. Personen hade varit utomlands, men inte i något av de nu utpekade riskområdena, och visade sig vara smittad.
– Patienten fick under vårdförloppet ökande symptom, provtogs för coronaviruset och testades positivt. Personen vårdas nu på en infektionsklinik i regionen, säger sjukhus-vd:n Yvonne Haglund Åkerlind till TT.
En smittspårning utförs nu av regionens smittskyddsenhet, som har identifierat cirka 15 medarbetare.
– En djupare analys görs just nu och vi inväntar riktlinjer från Smittskydd Stockholm.
TT: I väntan på analysen, jobbar de här medarbetarna som vanligt?
– De är inte på sjukhuset, nej.
Även ytterligare tre personer i Region Skåne har smittats, och nu har regionen totalt 17 drabbade. För att undvika vidare spridning utförs smittspårning.
”De som vi på smittskydd bedömer har haft nära kontakt, och med det menar vi varit ansikte till ansikte med den smittade, blir personligen kontaktade av oss”, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Gustavsson i ett pressmeddelande.
I Västra Götaland har 14 personer smittats och i region Värmland är antalet drabbade 13. Åtta personer i Region Jönköping, fem personer i Region Uppsala, två personer i Region Gävleborg och en person från Region Örebro län har också konstaterats smittade.
Fakta

Coronaviruset globalt

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning och WHO:s senaste rapport den 6 mars har över 98 000 fall av covid-19 rapporterats. Cirka 3 380 personer har avlidit i infektionen, av dem 3 045 i Kina.

En sammanställning från nyhetsbyrån Reuters på lördagen anger samtidigt att omkring 102 000 personer smittats globalt.

De allra flesta fall av det nya coronaviruset har konstaterats i kinesiska Hubei-provinsen, men även en rad länder utanför Kina har drabbats.

Det exakta antalet bekräftade och misstänka fall förändras allteftersom personer söker vård och undersöks för viruset.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Reuters

Gå till toppen