Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ben & Tan vann folktom dansk melodifestival

Inte bara Sverige hade Melodifestival på lördagen – även i våra grannländer Danmark och Finland röstades årets Eurovisionbidrag fram.

Royal Arena i Köpenhamn var i princip folktom när danska Melodi Grand Prix avgjordes på lördagen.Bild: Ritzau/TT
Samtidigt som The Mamas vann den svenska Melodifestivalen i ett fullsatt Friends arena utspelades den danska motsvarigheten inför tomma läktare. Duon Ben & Tan tog hem segern och får representera Danmark i Eurovision Song Contest.
”Ingenting var dom det brukade”, konstaterar Politiken, om danska Melodi Grand Prix som i år blev helt utan livepublik på grund av oron för coronasmitta.
Ben & Tan, tidigare deltagare i talangtävlingen ”X Factor” vann med bidraget ”Yes” och får alltså chansen att möta The Mamas i Rotterdam i maj. Låten är skriven av danske Emil Adler Lei och två svenska Melodifestivalveteraner, Jimmy Jansson och Linnea Deb. Jimmy Jansson hade med sex bidrag till årets svenska Melodifestivalen, varav fyra gick till finalen. För Linnea Deb blir det fjärde besöket i Eurovision, och kanske andra segern. Deb var en av låtmakarna bakom Måns Zelmerlöws Eurovisonvinnare ”Heroes” 2015.
Även Finland höll på lördagen sin uttagning till Eurovision, där vann Aksel Kankaanranta med bidraget ”Looking back”. Även Kankaanranta slog igenom i en talangtävling, ”The voice of Finland” 2017.
De båda nordiska bidragen deltar i semifinal två i Rotterdam, den 14 maj. Svenska bidraget The Mamas tävlar i semifinal ett den 12 maj. Finalen äger rum den 16 maj.
Gå till toppen