Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppgift: Städer i Italien hotas av karantän

Hela den italienska regionen Lombardiet kan komma att sättas i karantän Även städerna Venedig, Parma och Rimini drabbas, enligt ett resolutionsutkast som medier tagit del av. Minst 233 människor har nu avlidit i virusutbrottet i Italien, en ökning med 36 fall sedan fredagen.

En kvinna med munskydd i tunnelbanan i Milano. Arkivbild.Bild: Antonio Calanni/AP/TT
Coronaviruset har krävt omkring 3 500 människors liv världen över sedan utbrottet i Kina i december. Malta, Colombia, Peru, Kamerun och Togo är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall.
Världshälsoorganisationen WHO är ”djupt bekymrad” över spridningen.
I Italien – det näst värst drabbade landet vad gäller dödlighet efter Kina – förbereds ett dekret om att hålla skolor stängda i Lombardiet och elva andra av landets regioner fram till den 3 april. Skidorter och spaanläggningar liksom biografer, museum och andra kulturinrättningar ska hållas stängda i regionerna.
Enligt ett utkast som bland andra Reuters tagit del av kan regionen Lombardiet, med omkring tio miljoner invånare, komma att sättas i karantän. Italiens näst största stad, Milano, ligger i regionen. Även områden som omger städerna Venedig, Parma och Rimini kan sättas i karantän enligt utkastet.
Ett beslut om de nya påbuden väntas inom kort, rapporterar italienska medier.
– Vi kommer att vinna den här kampen om våra medborgare tar ansvar och ändrar sitt sätt att leva, säger Angelo Borrelli, chef för Italiens institut för civilskydd vid en presskonferens.
På lördagen hade drygt 5 880 konstaterade fall av smittan registrerats i landet, en ökning med över 1 200 fall jämfört med fredagen, meddelar ansvariga myndigheter.
I hårt drabbade Iran rapporteras 21 nya dödsfall i coronaviruset, vilket tar det sammanlagda dödstalet till 145. Ytterligare över 1 000 personer har smittats i landet, där antalet nu är uppe i över 5 800 fall. Men långt fler kan ha drabbats.
– Fler än 16 000 människor vårdas i dagsläget på sjukhus som misstänkta fall, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för hälsodepartementet.
Han tillägger att över 1 600 människor har friskförklarats efter att ha smittats.
Även i Frankrike stiger dödstalet, med 16 bekräftade dödsfall. Närmare 1 000 fall av smittan har konstaterats i landet, meddelar hälsodepartementet. President Emmanuel Macron uppmanar befolkningen att begränsa besök hos äldre, som är en riskgrupp, så mycket som möjligt.
I Tyskland ökade antalet bekräftat smittade kraftigt på lördagen, från 45 till 684.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanar världens länder att ge smittbegränsningen ”högsta prioritet” – en uppmaning som verkar hörsammas i stora delar av världen.
I Island har två personer för första gången insjuknat utan att man kunnat spåra smittan till något känt riskområde, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Totalt har 43 personer bekräftats vara smittade i Island, alla utom två har varit på skidsemester i Italien eller Österrike. Enligt myndigheterna övervägs ett förbud mot evenemang med stora folksamlingar.
I Sydkorea, som är ett av de värst drabbade länderna, har två lägenhetskomplex med över 140 människor satts i karantän. Majoriteten av dem tillhör Shincheonjikyrkan, varifrån en stor del av landets över 7 000 smittofall kan härledas till.
I USA har minst 16 personer avlidit i virussjukdomen.
I Kina rapporteras däremot det lägsta antalet nya smittade på flera veckor. Nästan samtliga nya fall som bekräftats i landet utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen har gällt personer som kommit från platser utanför Kina, däribland Italien och Iran.
Den kinesiska regeringen har även antytt att den karantän som lamslagit Hubeiprovinsen, där runt 56 miljoner människor i praktiken suttit i husarrest sedan slutet av januari, kan vara på väg att lyftas. Världens näst största ekonomi har dock drabbats hårt av det omfattande virusutbrottet. Nya siffror visar att Kinas export har störtdykt med över 17 procent under årets två första månader.
Fakta

Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt med människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under längre tid, där en gräns har satts vid 15 minuter av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen WHO varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Gå till toppen