Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viruset ger medicinransonering i Nya Zeeland

Läkemedelsmyndigheten Pharmac i Nya Zeeland inför ransonering av paracetamol-mediciner sedan kinesiska läkemedelsfabriker hållits stängda på grund av utbrottet av coronavirus. Arkivbild.Bild: Nora Lorek/TT
Kinesiska fabriker som framställer paracetamol, den aktiva substansen i flera värkmediciner, har hållits stängda på grund av coronaviruset. Från och med måndag inför nu läkemedelsmyndigheten Pharmac i Nya Zeeland ransonering av hur mycket sådana statligt finansierade läkemedel en person ska kunna få ut.
Enligt tidningen New Zealand Herald finns tillräckligt med paracetamol-mediciner i landet för att räcka till fyra månaders normal konsumtion. Myndighetens operativa chef Lisa Williams säger att ransoneringen införs för att ge leverantörerna tid att upphandla ytterligare lager innan leveranserna från Kina kan normaliseras.
Under fredagen bekräftades det fjärde fallet av coronasmitta i Nya Zeeland. Det är en man i 30-årsåldern som varit på resa i Italien.
Gå till toppen