Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ärkebiskopen krävs på svar om fritagning ur flyktingförvar

Migrationsverket kräver ärkebiskop Antje Jackelén på besked om en misstänkt fritagning av en ung man ur ett flyktingförvar. Migrationsverket tror att mannen smugglades ut i en stor väska av två kvinnor. En av dem präst i Svenska kyrkan.
”Händelsen skapar frågetecken kring vårt samarbete”, skriver generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket har förvar på sex platser i landet – i Gävle, i Åstorp, i Ljungbyhed, i Flen, i Märsta och i Kållered.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var den 23 februari som två kvinnor kom på besök till Migrationsverkets förvar i Gävle. En av kvinnorna var präst, men båda var väl kända på förvaret efter återkommande besök.
Den här gången kom de för att hälsa på en 20-årig man som var inlåst inför en förestående utvisning.
Personalen på förvaret frågade de båda besökarna varför de hade tagit med sig en stor resväska med hjul. Den kvinnliga prästen berättade att hon tagit med sig utrustning för ett vuxendop.
Migrationsverkets förvarspersonal godtog beskedet utan att fatta misstankar om andra planer – och utan att fatta beslut om att övervaka besöket.
Efter en stund satt den kvinnliga prästen ensam kvar i ett besöksrum med all utrustning klar för ett vuxendop. Hon frågade då personalen var den förvarstagne mannen tagit vägen. Han visade sig vara spårlöst borta – liksom den andra kvinnan och den stora väskan.
Ärkebiskop Antje Jackelén – krävs på besked om det framtida samarbetet med Migrationsverket.Bild: Lars Brundin
För förvarets personal har händelsen påverkat det orubbliga förtroende man känt för Svenska kyrkans personal. Bara någon dag efter händelsen skrev Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ett uppfordrande brev till ärkebiskop Antje Jackelén.
"Att en av kyrkans präster skulle föra personalen bakom ljuset och främja en flykt föresvävade nog ingen, särskilt inte under förevändningen att genomföra en helig ritual som hör till kyrkans sakrament", skriver Ribbenvik i brevet. "Du kan själv föreställa dig förvåningen när den förvarstagne mannen var försvunnen och misstankarna väcktes om att han smugglats ut i väskan."
I brevet kräver Mikael Ribbenvik att Antje Jackelén bidrar till "att läka den förtroendeskada som händelsen orsakat".
"Det är svårt att bedriva ett gott samarbete om den ena parten agerar för att försvåra verksamheten och motverka dess syfte", skriver han.
Daniel Bramsell är ärkebiskopens pressekreterare och berättar att Antje Jackelén i helgen varit på resande fot efter att i fredags ha besökt Köpenhamn.
– Hon har ännu inte svarat Migrationsverket. Hon har inga kommentarer förrän hon skrivit ett svarsbrev, säger Bramsell.
Gå till toppen