Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny kraftig ökning av virusdödsfall i Italien

Över 130 nya dödsfall kopplade till coronavirus har registrerats i Italien under söndagen enligt institutet för civilskydd. Regionen Lombardiet och flera storstäder sätts i karantän på grund av virusutbrottet. Beslutet påverkar över 15 miljoner människor i Italien.

Hela den italienska regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april.
Hela den italienska regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april. Bland annat omfattas Italiens näst största stad Milano samt Venedig, Parma och Rimini.
Över 15 miljoner människor bor i de områden som sätts i karantän.
Premiärminister Giuseppe Conte har skrivit under det dekret som innebär mycket kraftiga begränsningar för resor in och ut ur stora delar av norra Italien.
– Det ska inte vara någon rörelse in eller ut i de här områdena, eller inom dem, förutom för arbetsrelaterade anledningar, nödsituationer eller av hälsoskäl, sade Conte vid en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen.
Italien är nu både sett till antalet smittade och avlidna till följd av viruset det näst värst drabbade landet efter Kina.
Enligt dekretet ska skidorter och spaanläggningar, gym och kasinon, liksom biografer, museum och andra kulturinrättningar hållas stängda. Barer och restauranger får hålla öppet, men måste säkerställa att alla gäster sitter med minst en meters mellanrum.
Skolorna och universitet i alla berörda områden hålls stängda under hela perioden och all semester har dragits tillbaka för sjukvårdspersonal, i samband med att trycket på den italienska sjukvården ökar allt mer.
Den som bryter restriktionerna riskerar böter och fängelse i upp till tre månader.
Italien beställer också 22 miljoner munskydd för att hindra smittspridningen av coronaviruset, meddelar institutet för civilskydd.
Regeringen skrev under dekretet endast timmar efter att ansvariga myndigheter meddelat den kraftigaste ökningen av nya antal smittade under ett dygn i landet sedan utbrottets början. På söndagen ökade antalet smittade och döda ytterligare.
Men exakt hur regeringen ska se till att de nya restriktionerna efterlevs var inte klarlagt på söndagen. Vissa flyg både från Milano och Venedig fortsatt verkade anlända och avgå som normalt och tågbiljetter såldes på stationerna. Flygbolaget Alitalia meddelar dock att bolagets flygningar från Milano upphör från och med måndagen.
Politiker i de berörda regionerna Lombardiet och Veneto verkar ha tagits på sängen av nattens beslut från premiärministern. Attilio Fontana, regionpresident i Lombardiet, säger att åtgärderna går i rätt riktning, men tillägger att de är ”en enda röra”.
Guvernören i Veneto, Luca Zaia, säger att de fick ta del av planen i sista minuten.
– Vi fick inte möjlighet att vara med och bestämma, och nu ombeds vi att ge vårt samtycke närmast omedelbart. Det är bokstavligen talat omöjligt.
Elva byar med sammanlagt 50 000 invånare har sedan två veckor hållits i karantän i Italien, men den karantänen ska nu avslutas, berättade också Conte på presskonferensen. Han uppmanar dock samtliga med feber att stanna i sina hem, även om de inte har coronaviruset.
Minst 366 människor har avlidit till följd av virusutbrottet i Italien, en ökning med 169 fall sedan i fredags. På söndagen hade 7 375 konstaterade fall av smittan registrerats i landet.
– Vi kommer att vinna den här kampen om våra medborgare tar ansvar och ändrar sitt sätt att leva, sade Angelo Borrelli, chef för Italiens institut för civilskydd vid en presskonferens i lördags.
Fakta

Karantän i Italien

Hela den italienska regionen Lombardiet och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april.

De 14 provinserna är: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell'Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso och Venedig.

Karantänen innebär mycket kraftiga begränsningar för resor in, ut och inom de berörda områdena i norra Italien.

Källa: Reuters

Gå till toppen