Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Tillsätt en Malmö-kommission för kvinnors inkludering på arbetsmarknaden.”

När en kvinna ber om hjälp måste samhället alltid kunna ställa upp. Det skriver Torbjörn Tegnhammar och Noria Manouchi, Moderaterna.

Dörrarna öppnas till en jobbmässa i Malmö. Av alla platser på arbetsmarknadsutbildningar går 77 procent till män liksom 67 procent av praktikplatserna och 84 procent av nystartsjobben. Allt enligt Arbetsförmedlingens egna siffror, skriver artikelförfattarna.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag uppmärksammar vi internationella kvinnodagen. I Sverige anses det numera vara en självklarhet att kvinnor har samma rätt som män att arbeta med vad de vill, utbilda sig och själva välja vem de ska leva tillsammans med. Men det är framsteg som inte gäller för alla.
Många kvinnor drabbas idag av hedersförtryck, diskriminering och våld i nära relationer. Därför behöver vi också uppmärksamma att frukten av svenska kvinnors långa kamp för jämställdhet ännu inte kommer alla medsystrar till del. Det är en orättvisa som Moderaterna inte kan acceptera.
Om inte decennier av kamp för jämställdhet ska gå förlorad måste den svenska jämställdheten gälla för alla, alltid.
Inom Arbetsförmedlingen råder en utpräglad diskriminering mot utrikes födda kvinnor. Det visade nyligen Kalla Fakta i TV4.
Fördomar om kvinnornas bristande utbildning och uppfattningar om att de lever enligt traditionella familjemönster, leder till att kvinnor får betydligt sämre hjälp än män av Arbetsförmedlingen.
Av alla platser på arbetsmarknadsutbildningar går 77 procent till män liksom 67 procent av praktikplatserna och 84 procent av nystartsjobben. Allt enligt Arbetsförmedlingens egna siffror. Kvinnorna får nöja sig med insatser betydligt längre från arbetsmarknaden, som språkcaféer.
Istället för att välkomna alla in i det svenska samhället förpassar Arbetsförmedlingen utrikes födda kvinnor till ett liv som hemmafruar, medan deras män får hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Det är ett hån mot de drabbade kvinnorna och den svenska jämställdhetskampen.
Enligt Brottsförebyggande rådet drabbas 7 procent av alla kvinnor årligen av våld i nära relationer. Det drabbar kvinnor i alla delar av det svenska samhället och varken kommunerna eller statenhar gjort tillräckligt för att stoppa det. Moderaterna har därför tillsammans med den övriga oppositionen i Malmö drivit på för att en del av de extra välfärdspengar Malmö stad nu får av staten ska gå till att förstärka stadens kvinnojourer.
Moderaterna kräver också att de pengar som går till Malmö stads mobila resurs- och stödteam mot hedersförtryck och våld i nära relationer ska tredubblas.
När en kvinna ber om hjälp måste samhället alltid kunna ställa upp.
Malmö stads kartläggning av hedersförtryck visar att var femte flicka som går i nionde klass i Malmös skolor utsätts för hedersförtryck.
Att styra över sin sexualitet, att få röra sig fritt i samhället och att själv välja partner är rättigheter som svenska kvinnor har slagits för, men som nu förvägras stora grupper av flickor och kvinnor i Malmö.
Malmömoderaterna taridag, på internationella kvinnodagen, initiativ till en kraftsamling för att jämställdheten ska nå alla kvinnor. Vilämnar nu in en motion till kommunfullmäktige där vi föreslår att Malmö stad tillsäter en kommission för kvinnors inkludering på arbetsmarknaden. Tanken är att både politiker och forskare ska ingå i kommissionen. Syftet ska vara att säkerställa att kvinnor får samma hjälp som män att komma in på arbetsmarknaden, istället för att förminskas till socialbidragsförsörjda hemmafruar.
En fjärdedel av Malmös bidragstagare deltar inte i några insatser för att bli självförsörjande, enligt statistik från socialförvaltningen. Hur många av dem är isolerade hemmafruar utan rimliga möjligheter att bli en del av det svenska samhället? Varför ska en kommun finansiera ett sådant kvinnoförtryck? Vi förespråkar att alla som får försörjningsstöd på heltid, eller motsvarande arbetsförmåga, ska delta i aktiviteter som gör att de kan försörja sig själva.
Moderaterna ska vara ett parti som starkt förknippas med idén om alla individers lika frihet. Ett modernt och civiliserat samhälle måste se till att alla har lika god möjlighet att lyckas i livet. Tyvärr konstaterar vi att i Sverige har inte kvinnor med utrikes bakgrund det.
Istället för att finansiera kvinnoförtryck med socialbidrag måste de politiker som styr Malmö återupptäcka att den svenska jämställdheten vilar på idén om den arbetande familjen. Först då kommer vi att kunna planera för framtidens kvinnodagar då vi kan fira att jämställdheten gäller lika för alla.
Torbjörn Tegnhammar (M)
, oppositionsråd i Malmö.
Noria Manouchi (M), riksdagsledamot från Malmö.
Gå till toppen