Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toapappersbråk urartade i virusets spår

Toalettpapper har blivit en åtråvärd vara i Australien, där pappret bunkras i drivor då virusoro triggar människor till massköp. Nu har två kvinnor anmälts efter bråk om rullarna i en mataffär i Sydney. I samma stad rapporterades landets tredje dödsfall i covid-19.

Hyllorna gapar tomma då australier bunkrar toalettpapper på grund av coronaviruset. Bilden är från livsmedelsbutiken Woolworths i Sydney.Bild: Emma Gyllestad/TT
Rapporterna kommer från alla hörn av världen: coronaviruset fortsätter att spridas och i affärerna tar livsmedel och mediciner slut. Myndigheterna på de flesta håll försöker dämpa paniken, ofta utan att få gehör.
Bunkringen har nu lett till en polisanmälan i Australien, där tre kvinnor under lördagen var inblandade ett gräl i en större mataffär i Sydney. Anledningen: De ville alla åt samma toalettpappersrullar.
Kvinnorna ska ha skrikit åt varandra och två av dem ska ha försökt ta rullar från den tredje kvinnans kundvagn – som uppges ha varit till brädden full av toapapper. En av dem ska ha vädjat att få ”bara ett paket” och fått svaret ”nej, inte ett enda paket” innan personalen ingrep och tvingades tillkalla polis.
Ingen ur trion greps, men kvinnan med toapappret har anmält de andra två och säger sig ha blivit överfallen, uppger Sydney Morning Herald. Fallet ska tas upp i domstol i april.
Bråket är det andra i landet på några dagar där polis får ingripa i toapappersrelaterade konflikter. I torsdags använde polis i Tamworth, norr om Sydney, elchockpistol mot en man som blev våldsam mot personal och andra kunder när han inte fick tag på toalettpapper i sin lokala affär.
Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian manar nu invånarna att tänka rationellt och inte gripas av panik.
– Vi har allt vi behöver. Ingen behöver vara rädd för att några varor ska ta slut, säger hon på en presskonferens.
Att toapapper har blivit den högst åtråvärda produkten för bunkring i Australien tog producenterna på sängen, och de har försäkrat att tillgången kommer att fortsätta vara god. Landets två största matvarukedjor, Coles och Woolworths, har dock båda infört begränsningar på hur mycket toalettpapper kunderna får köpa.
Under lördagen rapporterades det tredje dödsfallet i coronavirusets spår i landet. En man i 80-årsåldern avled på ett sjukhus i Sydney efter att ha insjuknat i covid-19. Total har 74 personer rapporterats smittade i Australien.
Hälsominister Greg Hunt uppger att regeringen har beställt och säkrat 54 miljoner ansiktsmasker, för att hjälpa sjukvårdspersonal i landet.
Gå till toppen