Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazistflagga på väggen hemma – polisanmäls

En person har anmälts för hets mot folkgrupp – för en nazistflagga på väggen hemma lägenheten. Anmälaren uppger att flaggan syns från innergården och från flera grannars lägenheter.

Flaggan har ett hakkors på sig, enligt anmälan. Den man som anmäler flagginnehavaren till polisen uppger i anmälan att flaggan syns både från innergården och från flera grannars lägenheter.
I Sverige är hakkorset förbjudet att bära och visa offentligt. Enligt lagen krävs det att budskapet ska ha spridits, och till mer än ett fåtal personer, för att det ska anses röra sig om brottet hets mot folkgrupp.
Polisen i Malmö har inlett en förundersökning utifrån anmälan om flaggan på väggen. Utredningen sköts av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.
Hakkorset är olagligt att använda offentligt i Sverige, samt i flera andra länder. Svenska domstolar har prövat lagligheten i ett 30-tal olika symboler, det framgår i en Statlig offentlig utredning, SOU, från förra året. I SOU:n har utredarna gått igenom rättspraxis och granskat domar om hets mot folkgrupp.
Hakkorset är den rasistiska symbol som oftast leder till åtal – och att sprida hakkors har svenska domstolar i de flesta fall ansett vara just hets mot folkgrupp.
Gå till toppen