Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oljeduellen driver USA till spel i kulisserna

I kulisserna lär USA försöka hålla oljepriset uppe för att skydda sin oljeindustri, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet. Fast utåt gottar sig president Donald Trump åt att bensinpriset sjunker.

President Donald Trump fokuserar på sänkt bensinpris när oljeprisraset får de amerikanska börserna att krackelera. Här på väg in i Air Force One på flygplatsen i Orlando på måndagen.Bild: Alex Brandon/AP/TT
Priskriget på olja mellan Saudiarabien och Ryssland skickar ner de amerikanska börskurserna i ett svart hål. Lägg därtill den allmänna rädslan och osäkerheten kring coronavirusets framfart.
Trump kommenterar på Twitter: ”Bra för konsumenten. Bensinpriserna sjunker!”
Nästa tweet kort därpå: ”Saudiarabien och Ryssland bråkar över oljans pris och flöde. Det, och 'Fake News', är orsaken till marknadens fall!”
Fram till alldeles nyligen har ett av Trumps huvudnummer varit hur hans politik lett till stigande börskurser. Frågan är hur det kommer att låta i hans presidentvalskampanj om den senaste tidens oro består.
TT: Vad betyder börs- och oljeprisfallen för Trumps återvalsretorik?
– För varje dag som går minskar hans möjligheter. Att han skriver att orsaken till att börsen faller är striden på oljemarknaden och ”fake news” inger faktiskt inte förtroende. Det finns ett stort globalt problem med coronaviruset, inklusive USA, och det är inte ”fake news” utan sanningen, säger Jan Hallenberg, expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.
Han tror att USA och Trump ”i närtid” kommer att agera utanför scenbelysningen för att förmå Saudiarabien att hålla oljepriset uppe.
– Trump har goda förbindelser till den saudiska kungafamiljen och någon form av påtryckningar pågår säkert.
Dagens marknadskaos är usla nyheter för den amerikanska oljeekonomin. Sandbrytning, så kallad frackning, efter fossila bränslen som olja och naturgas har på senare år växt till en storindustri.
– Problemet med USA:s oljeboom är att mycket kommer från väldigt dyra oljeutvinningar. Företagen måste vad jag förstår ha ett högre pris, än de 35 dollar som priset pendlar kring nu, för att överleva. Och de är också högt belånade. Så om det här fortsätter blir det en kris i den amerikanska frackningsindustrin, säger Jan Hallenberg.
Han tror att USA och marknadskrafterna kommer att leda Saudiarabien och Ryssland till någon sorts kompromiss om oljan.
– Annars kan det här få väldiga följdverkningar in i den amerikanska ekonomin. Och jag tycker inte alls att politikerna, inte heller Demokraterna, har uppmärksammat hur stora potentiella risker som faktiskt finns.
Gå till toppen