Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Corona ställer särskilda krav. Även på oppositionen.

Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Coronavirusets spridning slår mot samhällsekonomin och regeringen lovar nu krisåtgärder. Löftet är så nytt att finansminister Magdalena Andersson (S) ännu inte gått in på hur mycket pengar det handlar om. Men det hindrar inte Moderaterna från att hävda att satsningen är för klen.
Förhoppningsvis var det mest en reflex när det ledande oppositionspartiet på tisdagen antydde stridsvilja i frågan. För som Andersson påpekar krävs största möjliga enighet mellan regeringen och oppositionen. De åtgärder hon tänker sig bygger på en uppgörelse mellan S, MP, C och L. Andersson har också kontaktat M i hopp om att få bredare stöd för förslaget.
Att det krävs politisk beredskap för att ge ekonomiskt stöd i olika former råder det ingen tvekan om. Visserligen hämtade sig börskurser världen över på tisdagen något efter måndagens branta fall. Stigande oljepriser och signaler från Vita huset om en kommande skattelättnad gladde uppenbart investerarna. Men så länge antalet smittade fortsätter att öka lär oron på marknaden finnas kvar.
Flygbranschen och besöksnäringen ser intäkterna falla till följd av hur resandet minskar i virusets spår. I andra branscher handlar krishanteringen så här långt främst om beredskap för vad som kan hända framöver.
Riksbankschef Stefan Ingves sade på tisdagen att han i kontakter med omvärlden hittills inte har fått rapporter om större produktionsstörningar. Men han konstaterade också att delar av transportbranschen har stått still, vilket medför en klar risk för problem med leveranser. I dagsläget har storföretagen, enligt Riksbankens bedömning, inga bekymmer med sin finansiering. Däremot finns en oro för att mindre företag ska få sådana problem. I nuläget har Ingves ändå inga planer på att sänka styrräntan. Och med tanke på att den ligger på 0 procent bör utrymmet för sådana åtgärder inte överdrivas.
Ansvaret för att stimulera ekonomin blir främst en finanspolitisk uppgift. Andersson talar om en extra ändringsbudget med riktade åtgärder till företag, myndigheter och sjukvård. Därtill ska det tidigare utlovade avtalet om korttidsarbete välkommet nog skyndas på. Möjligheten för företag att låta anställda gå ned i lön och arbetstid – som alternativ till uppsägningar – kan dessvärre behövas tidigare än i augusti.
Även om antalet smittade snart skulle stagnera i Sverige kvarstår risken för stor påverkan på ekonomin. Spridningen i andra länder kan få världskonjunkturen att dala.
Utvecklingen i Italien visar skrämmande tydligt hur snabbt och dramatiskt ett stort industriland kan drabbas. Hela landet befinner sig i ett slags karantän med strikta restriktioner, inställda evenemang och stängda skolor. Följderna för den italienska ekonomin kan i värsta fall ge problem i hela Europa. Väldig statsskuld och sårbara banker gör det svåra läget än värre för den italienska staten som kan behöva stöd från Europeiska centralbanken, ECB.
Sverige har, med starka statsfinanser, ett betydligt bättre utgångsläge. Coronavirusets ekonomiska effekter behöver inte slå särskilt hårt mot svensk ekonomi. Men naturligtvis måste det finnas beredskap för allvarliga scenarier. Regeringen gör rätt i att blixtbereda ett antal stödförslag.
Men tänker M hjälpa eller stjälpa?
Visst säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att hon är beredd att förhandla med regeringen om krisåtgärder. Men hon öppnar samtidigt för att köra över regeringen i riksdagen tillsammans med andra oppositionspartier – som om det gällde vilken annan politisk fråga som helst.
I SVT påpekar Magdalena Andersson det givna:
"Nu behöver vi nationell samling och inte politiskt spel eller käbbel."
Läget ställer inte bara särskilda krav på regeringen, utan även på oppositionen.
Gå till toppen