Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk virusavrådan från stora tillställningar

Folkehelseinstituttet i Norge rekommenderar att alla offentliga tillställningar med fler än 500 personer ställs in, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Beskedet kommer sedan flera länder i Europa infört förbud mot större folksamlingar för att hindra spridningen av coronarviruset.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelar att ankommande flygtrafik från kraftigt virusdrabbade områden inte ska tillåtas. Arkivbild.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
”Arrangörer har ansvar för att göra riskbedömning, som därefter bör godkännas av kommunen”, heter det i beskedet från Folkehelseinstituttet.
I Norge har 277 personer konstaterats bära på coronaviruset, skriver NTB.
Österrike inför förbud för inomhusevenemang med fler än 100 besökare och utomhusevenemang med över 500 meddelar förbundskansler Sebastian Kurz. Dessutom ska universitetsföreläsningar ställas in senast från och med måndag medan företag uppmanas att låta sina anställda arbeta hemifrån.
Hittills har 157 fall av det nya coronaviruset bekräftats i Österrike.
I Tyskland föreslås att folksamlingar med fler än 1 000 personer bör förbjudas.
Berlins kultursenator Klaus Lederer beslutar att samtliga kulturella evenemang, såsom till exempel opera, konsertevenemang och teater, ska ställas in fram till den 19 april.
I Danmark, som har drygt 155 bekräftade fall, har regeringen beslutat att ankommande flygtrafik från kraftigt virusdrabbade områden stoppas, meddelar statsminister Mette Frederiksen.
– Från senare i dag kommer all flygtrafik från ”röda områden” att ställas in, säger hon på en presskonferens.
Som röda områden, alltså svårt drabbade av coronaviruset, klassas bland annat norra Italien, Iran och Kina.
Tjeckien, med 40 registrerade fall, har beslutat att stänga alla skolor tillsvidare och förbjuda evenemang med över 100 personer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Polen förbjuder också större folksamlingar och utvidgar samtidigt hälsokontroller man tidigare beslutat om vid gränsen mot Tyskland och Tjeckien till att även gälla vid gränserna mot Ukraina, Vitryssland och Litauen. Omkring 20 fall av coronavirus har hittills bekräftats i landet.
Gå till toppen