Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det behövs en nationell utbildning för alla Sveriges gode män och förvaltare.”

Vi välkomnar alla som vill göra en insats för sina medmänniskor. Det skriver Zinaida Kajevic (S) och Therese Traneborn (L), ordförande respektive vice ordförande för överförmyndarnämnden i Malmö.

En god man eller förvaltare hjälper personer som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller liknande har svårt att klara av vissa delar av sin vardag eller tillgodose sina egna intressen, skriver artikelförfattarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Svårt sjuka får stöd av tusentals hjältar som sällan hörs eller syns i nyhetsrapporteringen, vi talar om människor som tar sig an uppdraget som god man eller förvaltare.
En god man eller förvaltare hjälper enskilda personer, huvudmännen, som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller liknande har svårt att klara av vissa delar av sin vardag eller tillgodose sina egna intressen. Sedan en lagändring 2015 har överförmyndarna, kommunens tillsynsmyndighet för gode män och förvaltare, ansvar för att erbjuda utbildning till dem som har uppdrag som gode män och förvaltare.
Bjarne Solberg, utbildare av gode män och förvaltare, påpekar att uppdraget som god man blir allt mer krävande och att det behövs en nationell kvalitetssäkrad utbildning för gode män (Aktuella frågor 17/2).
Vi håller med honom om att det behövs en nationell kvalitetssäkrad grundutbildning för alla Sveriges gode män och förvaltare. Det är också ett av uppdragen för den statliga utredning kring överförmyndarsystemet som tillsattes i fjol. Utredningen ska också ge svar på frågor kring:
* Möjligheten att införa ett nationellt ställföreträdarregister där det bland annat ska listas hur många uppdrag varje god man eller förvaltare har.
* I vilka särskilda fall professionella ställföreträdare ska utses och vad som ska ligga i deras uppdrag.
* Möjligheten att granska årsräkningar mer kontinuerligt.
* Om det ska krävas viss kompetens för att bli överförmyndare.
* Eventuell utökad roll för överförmyndare att fatta beslut kring om någon ska få en god man eller förvaltare.
I Malmö utbildas idag alla gode män och förvaltare av personal från överförmyndarenheten. Vi är stolta över att det är så eftersom det innebär att erfarna handläggare har möjlighet att träffa alla som vill bli goda män eller förvaltare, prata med dem och svara på frågor.
Den som vill bli god man eller förvaltare måste läsa en handbok och genomgå en grundutbildning som består av ekonomisk redovisning, vanligt förekommande ansökningar till olika myndigheter och diskussion kring tre fallstudier. För att bli god man eller förvaltare genomgår man sedan ett test för att bli godkänd.
I fjol genomförde överförmyndarenheten 24 grundutbildningar. Totalt godkändes 140 personer. Utöver grundutbildningarna erbjöds fortbildning i skuldsanering, ekonomisk redovisning, boendeproblematik, psykoser samt missbruksproblematik när det gäller spel, alkohol och narkotika.
Precis som Bjarne Solberg påpekar innebär vissa god mans- och förvaltaruppdrag många myndighetskontakter och ställer höga krav på lämplighet och omdöme.
I Malmö kan de gode män och förvaltare som har behov av personligt stöd ansluta sig till ett mentorsprogram. Det infördes för att bistå nyrekryterade gode män. En erfaren god man eller förvaltare att resonera med är något som medlemmar i Malmös frivilliga samhällsarbetare, MFS, har efterlyst.
Sedan september i fjol har Malmö stad anställt åtta professionella gode män och förvaltare som har kompetens just för att ta hand om de mest komplexa situationer som vissa huvudmän hamnar i och som kräver omfattande arbete.
I fjol fick Malmö stad in 673 nya ansökningar från personer som ville ha en god man eller förvaltare. Det behövs fler som kan anta uppdraget som god man eller förvaltare.
Överförmyndarenheten bedriver informationskampanjer riktade till olika grupper, bland annat studenter, seniorer och föreningar. Vi välkomnar alla som vill göra en insats för sina medmänniskor.
Zinaida Kajevic (S), ordförande för överförmyndarnämnden i Malmö.
Therese Traneborn (L), vice ordförande för överförmyndarnämnden i Malmö.
Gå till toppen