Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Ett oskick att opinionsbildare låtsas vara reportrar

Bild: Johan Nilsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Tidningar som den här har en vana att skilja på nyheter och åsikter – news and views.
Det finns en rad sätt att markera vad som är vad. Ibland nästan övertydligt. Alla läsare förstår ju att en tidning ägnar sig åt att granska, rapportera och referera på nyhetsplats. Alla förstår också att tidningen ägnar sig åt att analysera, recensera och kommentera på sin kultursida och ledarsida.
Det är inga konstigheter.
Men detta system kräver lite eftertanke – och det kräver omsorg om gränserna på redaktionerna.
Frågan aktualiseras nu senast av Dagens Industris ledarsida, i vår tid mest känd för en kraftfull radikalisering och ett hårt arbete för att inte låtsas om vilka Sverigedemokraterna är, för att på så sätt göra dem rumsrena och en del av ett borgerligt regeringsunderlag.
Redaktören PM Nilsson är ideologisk motor i detta. Han använder nu ett slags reportageform för att driva sin linje. Han åker till Sölvesborg och Staffanstorp och ställer frågor och porträtterar på ett sätt som varje högerorienterad partistrateg eller PR-person skulle ha älskat.
Reportaget består nämligen inte av nyhetsjournalistik. Problematiseringarna saknas, de krävande följdfrågorna, den besvärande faktakontrollen. Men – det ser ut som ett reportage. Intervjusvar! Miljöbeskrivningar!
I själva verket är syftet bara att driva en tes – i det här fallet att livet i Staffanstorp och Sölvesborg på det hela taget är toppen, tack vare moderater och sverigedemokrater i skön förening.
Mediekommentatorer har i många år markerat mot ett alltför ivrigt användande av krönike- och analysformatet på dagspressens nyhetssidor. Det skapar otydlighet när en genre lånar av en annan. Läsarna frustreras av vad de uppfattar som en tesdriven journalistik på nyhetsplats, och detta har skapat en perfekt grogrund för ständiga beskyllningar om ”partiska” medier.
Nu ser vi ett exempel på samma sak, men tvärt om. En ledarsida använder nyhetsjournalistikens genrer, inte för att rapportera, utan för att driva tes.
Det är ett oskick. Alla förlorar på det: ledarskribenterna, nyhetsreportrarna, nyhetskonsumenterna.
Om inte de etablerade medierna håller på sådana här gränser så kommer ingen att göra det. Och då har vi till slut inga news alls – bara views.
Gå till toppen