Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Littfest trotsar coronaoron

Jonathan Safran Foer och Helle Helle har ställt in, men Littfest räds inte coronaviruset och genomför festivalen som planerat. Bland de medverkande som kommer till Umeå finns isländske Sjón och norska Vigdis Hjort.

Årets Littefest i Umeå inleds den 12 mars och i vanlig ordning är biljetterna slutsålda sedan länge. Arkivbild.Bild: Henke Olofsson
Festivalbiljetterna till Umeå internationella litteraturfestival sålde i vanlig ordning slut redan i januari, och även om coronaviruset skapar oro tar arrangörerna höjd för en stor publik, enligt Patrik Tornéus, en av festivalens ansvariga.
– Det vaskas alltid biljetter, men nu blir det kanske lite mer så än vanligt. Det är nog en del som är lite rädda.
Inga av årets författargäster kommer från Kina, Sydkorea eller Italien. Det enda kinesiska namnet, uguriern Weli Ayup, är fristadsförfattare i Norge. Från Finland kommer bland andra Tua Forsström, Monika Fagerholm och Anja Snellman.
Just nu jobbar arrangörerna för att seminarierna med Jonathan Safran Foer och Helle Helle ska kunna genomföras via länk, något som båda författarna sagt ja till.
– Man får en upplevelse och ett samtal ändå, sedan handlar det också om logistik, vart tar publiken vägen om Safran Foer ställs in? Det blir jättebängligt.
Littfest försöker lösa det tekniska, samtidigt som framför allt medier hör av sig med frågor om huruvida festivalen ska genomföras eller inte.
– I Norrland är folk inte oroliga, här hittade man fem coronafall i går, de är de första, och de hade varit på sportlov i Italien. 95 procent av alla som hör av sig och är oroliga är från Stockholm, säger Patrik Tornéus som tillsammans med sina kollegor lyssnar på den medicinska expertisen.
– Vi får frågan hela tiden ”tänker ni ställa ni” och jag säger ”vi ställer inte in”. Det är inte på grund av arrogans eller något, det måste vara ett myndighetsbeslut angående folksamlingar. Däremot har vi gått ut med information på vår hemsida där vi ber folk hålla sig hemma om de känner sig sjuka.
Årets Littfest (Umeå internationella litteraturfestival) äger rum 12 till 14 mars.
Fakta

Littfest

När: 12 till 14 mars.

Var: Huvudsakligen i Umeå Folkets hus.

Författargäster i urval: Vidgis Hjort, Sjón, Ananda Devi, Marie-Hélène Lafont, Susanna Alakoski, Tua Forsström, Annika Norlin med flera.

Patrik Tornéus tips: "Jag tycker det är roligt när vi lyckas bygga seminarier och paneler. Det unika sker ofta i mötet med flera människor. 'Att sampla landsbygden' kallar vi ett seminarium som David Väyrynen håller i med bland andra Marit Kapla och David Vikgren. Det tror jag kan bli väldigt spännande."

"Sedan är det jättekul att vi får hit Andreas Lundberg som ska tala med Linda Boström Knausgård. De har ju en liknande historia kring skrivande och väldigt svår sjukdom. Det känns fint."

Gå till toppen