Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utdrag ur belastningsregistret ska bli krav för jobb i Malmös omsorg

Att visa sina uppgifter i belastningsregistret ska bli ett krav för att få jobba nära funktionshindrade och äldre. Frågan drivs av kommunalrådet Roko Kursar (L) som nu vill tillsätta en utredning med sikte på att införa kravet under året.

På ett av stadens LSS-boenden fick ledningen i början av året skäl att misstänka att en timanställd medarbetare hade en koppling till droger och att detta drabbade de boende.
– Jag blir förbannad varje gång jag ser att någon personal inom våra verksamheter blir anklagad för brott. Våra brukare hamnar lätt i en beroendeställning på grund av sin funktionsvariation, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).
Roko Kursar (L) är kommunalråd för funktionsstöd.Bild: Lars Brundin
Kommunen gjorde en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och tillsatte en utredning för att undvika liknande situationer.
Men Roko Kursar vill ta ett större grepp för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning inte ska drabbas av att deras personal begår kriminella handlingar.
Till nästa sammanträde i funktionsstödsnämnden föreslår han ett nytt lokal krav: att den som ska arbeta nära personer med funktionsnedsättning måste visa ett utdrag ur sitt belastningsregister för att bli anställd.
Krav på registerkontroll gäller redan för alla som ska arbeta med barn, exempelvis i förskola och skola, enligt en skrivning i skollagen. En utökning av det lagstadgade kravet på registerutdrag, så att det även omfattar exempelvis vård- och omsorgsinsatser i hemmet åt äldre personer eller personer med funktionsnedsättning, har utretts av regeringen.
– Men jag har fått signaler om att utredningen är parkerad på departementet. Därför måste vi skrida till verket och använda alla tillgängliga medel för att inte anställa kriminella, säger Roko Kursar.
Andra kommuner har redan infört liknande krav. Och efter Roko Kursars initiativ följer hälsa- vård och omsorgsnämndens ledning efter och föreslår samma krav för dem som ska arbeta nära Malmös äldre.
Roko Kursar vet inte hur stort problemet är.
– Men det är tillräckligt allvarligt om en Malmöbo utsätts.
Att det råder brist på personal till den kommunala vården och omsorgen får inte leda till en sämre kontroll, poängterar han.
– Det innebär att vi måste ha säkra metoder och rutiner och avgränsningar där vi kan säkerställa att den personal vi anställer inte utgör något säkerhetshot gentemot våra brukare.
Hans mål är att en utredning, och fackliga förhandlingar, kan genomföras före sommaren och att det nya kravet införs i år.
Roko Kursar poängterar att personer som har varit straffade för brott även fortsättningsvis ska kunna bli anställda.
– Man ska kunna rehabiliteras. Syftet är att vi ska ha så mycket information som möjligt om kandidaten till en anställning för att kunna utreda lämpligheten, säger han.
Gå till toppen