Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ädelt och inspirerat tenorspel från en av de stora

Alexander Agrell hör Charles Lloyds senaste livealbum.

Charles Lloyd fyller 82 år om några dagar, men turnerar fortfarande flitigt.Bild: Charles Lloyd

Charles Lloyd

JAZZ. 8: Kindred spirits (Live from the Lobero).

Charles Lloyd fyllde 80 år den 15 mars 2018. Han firade genom att samma dag spela med sin grupp på The Lobero i Santa Barbara.
Lloyd, en av de stora tenoristerna, har en helt personlig stil som bara blir alltmer förädlad. Här förenas lätthet, elegans och djup melodikänsla. Charles Lloyd har också ett särskilt sätt att balansera långa toner med snabba tonserier och kan berätta på ett fängslande sätt hur mycket han än sträcker ut ett solo.
Fyra långa spår från The Lobero har nu blivit till ett livealbum. Bandet är till stora delar detsamma som på Ystads jazzfestival i somras och man öppnar med en långversion av Lloyds charmiga 60-talare ”Dream weaver”. Sin vana trogen låter Lloyd den låten växa fram under ett långt flytande intro där alla friplockar innan melodin mjukt får rulla igång.
Bandledaren vet hur man hittar expressiva och profilstarka medspelare som samtidigt är kapabla att reagera snabbt och lyhört på vad andra i gänget i hittar på. En sådan är gitarristen Julian Lage som släpper loss sin fantasi över hela kartan i ”Dream weaver”-solot och minst lika mycket så i ”Part 5, ruminations”.
Bra spännvidd. Takt, sväng och atmosfär byts ofta under låtarnas gång och det är en bra bit mellan den rappa frenetiska delen av ”Part 5, ruminations” och den milda vackra hymnen ”Requiem”.
Gå till toppen