Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Väder

Klass 2-varning för stormbyar i Skåne

Det har blåst rejält i Skåne under torsdagen. SMHI utfärdade en klass 2-varning för stormbyar på mellan 25 och 28 meter per sekund. Flera tåg i Sydsverige har varit inställda.

Under förmiddagen stängdes Öresundsbron för tåg- och vägtrafik. Vid 16.30 var Bron öppen igen – men vindkänsliga fordon rekommenderas inte köra över den.

Bild: AP/TT

Annons

– Det ser ut att blåsa riktigt ordentligt i hela Skåne, sa Alexandra Ohlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

En klass 2-varning för stormbyar innebär att det kan bli skador på byggnader och risk för kringflygande föremål. Det finns också en risk för större skador på skog, samt för störningar i trafik-, el- och teleförsörjningen.

Som mest väntades det blåsa längs sydkusten och i västra Skåne.

– Det tilltar under förmiddagen och under eftermiddagen blir det som blåsigast. Under den sena eftermiddagen eller tidiga kvällen avtar det. Det är ett vädersystem som passerar ganska snabbt.

Varningen gällde för Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och Kronobergs län. Tågtrafiken där ställdes in på flera sträckor från och med torsdagsmorgonen till och med klockan 05 på fredagen.

Annons

Fakta

Då går första tågen på fredagsmorgonen

Malmö – Ystad/Simrishamn

Pågatåg:

Helsingborg – Ystad (Via Landskrona) klockan 04.30.

Malmö – Simrishamn klockan 05.07.

Simrishamn – Helsingborg klockan 06.47.

Ystad – Höör klockan 06.00.

Helsingborg – Ängelholm

Öresundståg:

Från Helsingborg klockan 05.00.

Halmstad – Köpenhamn klockan 05.08.

Pågatåg:

Helsingborg – Halmstad klockan 05.20.

Förslöv – Helsingborg klockan 06.36.

Eslöv – Helsingborg

Pågatåg:

Malmö – Helsingborg utan omledning klockan 05.23 (inställt Ystad till Malmö).

Helsingborg – Ystad utan omledning klockan 05.30.

Källa: Skånetrafiken.

Annons

Sträckorna som påverkas är Malmö-Ystad-Simrishamn, Helsingborg-Ängelholm, Ramlösa-Eslöv, samt Halmstad-Värnamo. Vid lunchtid meddelades att även tågtrafiken mellan Hyllie och Trelleborg stoppas, men att den rullar igen klockan 17.48.

"Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt", säger Göran Holmberg på Trafikverket i Malmö i ett pressmeddelande.

Vid 10-tiden meddelade Öresundsbron att förbindelsen stängs för vägtrafik eftersom vinden tilltagit mer än prognosen visat. Klockan 16.30 var Bron öppen igen, men vindkänsliga fordon avråddes från att köra över den.

Klockan 10.44 skrev Skånetrafiken på sin sajt att bron även var stängd för tågtrafik. Första tåget från Malmö mot Köpenhamn väntas gå 16.54. I motsatt riktning ska första tåget gå klockan 17.27.

Vädret väntades leda till hårt tryck på Malmös härbärgen och värmestugor. Malmö stad håller därför extra öppet i Crossroads lokaler samt Värmestuga ung.

Temperaturerna den här veckan väntas ligga i linje med vad som är normalt för årstiden.

– Just nu har det dragit in mild luft och temperaturen är lite över det normala. Men mot mitten av veckan närmar den sig det normala och mot slutet av veckan får vi några kalla nätter, säger Alexandra Ohlsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy