Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Notan för ett publikstopp: 100-tals miljoner

Allsvenska klubbar vill skjuta på premiären i april om inte virusläget förbättras. – Vi har en enhetlig uppfattning som vi fört fram till förbundet, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Expressen. Att spela matcher utan publik en längre tid kan kosta klubbarna hundratals miljoner kronor.

Det är inte klart hur länge regeringens förbud mot sammankomster med över 500 personer kommer att gälla. Men herrallsvenska premiären i början av april är i fara.
Helgens kvartsfinaler i Svenska cupen kommer att spelas utan publik. Det är inget alternativ för seriespelet om de 16 klubbarna får bestämma. I det läget vill de hellre skjuta på starten.
– Vi har pratat med alla våra klubbar och vi har en enhetlig uppfattning som vi fört fram till förbundet. Man ska komma ihåg att det är förbundet som beslutar, men vi är sams mellan klubbar, Sef och förbund att vi vill hitta lösningar som gör att vi kan spela allsvenskan med publik, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef), till Expressen.
– Är det så illa att smittläget i landet gör att vi inte kan spela med publik om de drygt tre veckorna som är kvar nu så försöker vi hitta lösningar där vi kan flytta fram seriestarten och vinna ytterligare tid.
Publikintäkterna är viktiga för klubbar och ett längre stopp för åskådare på matcherna kan få mycket stora konsekvenser.
– Ser man över hela säsongen, för herrallsvenskans intäkter, handlar det om drygt en halv miljard kronor. För hela säsongen. Nu vet vi inte hur länge det här beslutet gäller. Men det är klart att det får direkta och ekonomiska konsekvenser. Men det är för tidigt att göra en bedömning av det, säger Håkan Sjöstrand, generalsekretare på Svenska fotbollförbundet, till Expressen.
Allsvenska premiäromgången spelas den 4–6 april.
Gå till toppen