Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse

Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse för sexuellt övergrepp och våldtäkt. Det meddelar domstolen i New York.

Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan/TT
Påföljden avkunnades av domaren James Burke. Straffskalan för de brott Weinstein dömts för är fängelse upp till 29 år i USA. Hans advokater vädjade tidigare i veckan till domaren om ett betydligt lindrigare straff på fem år, den lägsta straffpåföljden, på grund av den dömdes hälsa och ålder.
Weinstein rullades in i rättssalen i rullstol, enligt Reuters. Innan domen meddelades fick han tillfälle att tala inför domare, jury och åhörare.
– Jag känner stort medlidande med alla män som måste gå igenom en liknande kamp, sade han och fortsatte:
– Jag är på ett sätt orolig över det här landet. Jag känner stor ånger över den här situationen. Jag känner det från djupet av mitt hjärta.
I februari fann en jury, bestående av sju män och fem kvinnor, den förre Hollywoodproducenten skyldig till att 2006 ha sexuellt förgripit sig på sin tidigare produktionsassistent Mimi Haleyi och för att 2013 ha våldtagit skådespelaren Jessica Mann.
Domaren James Burke beslutade att häkta 67-årige Weinstein. Tanken var att han skulle tas till fängelset direkt efter rättegången. I stället fick han föras med ambulans till sjukhuset Bellevue på Manhattan för att genomgå en hjärtoperation. Han fördes senare till New York-fängelset Rikers Island, där han placerats på en avdelning som är särkilt avsedd för intagna med medicinska åkommor.
Kritiker hävdar att Weinsteins plötsligt försämrade hälsa är ett taktiskt spel för att väcka sympati, och på så vis eventuellt få en lindrigare straffpåföljd. Weinsteins advokater har å andra sidan varit tydliga med att han inte fejkar sin sjukdom.
De sex kvinnor som har vittnat under rättegången var på plats för att se den förre filmmogulen få sitt straff. Mimi Haleyi höll ett sista anförande, där hon sade att de senaste åren har varit väldigt påfrestande. Hon är lättad att Weinstein fått veta att han inte ”står över lagen”.
– Det han gjorde gav djupa sår och mentala och känslomässiga ärr. Kanske kommer de sitta kvar i mig för alltid, sade hon.
Juryn friade Harvey Weinstein på de grövsta åtalspunkterna, däribland grov våldtäkt, som hade inneburit livstids fängelse. Under rättegången, som inleddes i New York i början av januari, har ytterligare åtal väckts mot honom gällande fyra sexualbrott i Los Angeles. Efter att påföljden för Weinstein meddelats i New York påbörjar nu en domstol i Los Angeles arbetet med att få honom utlämnad till Kalifornien inför en möjlig ny rättegång.
Anklagelserna mot Harvey Weinstein kom till ytan i oktober 2017 och blev startskottet för #metoo-rörelsen. Sedan dess har ett 80-tal kvinnor, däribland skådespelare som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow, vittnat om att de utsatts för övergrepp av den förre filmmogulen.
Fakta

Harvey Weinstein-skandalen

Anklagelserna riktades mot Harvey Weinstein i början av oktober 2017 efter artiklar i tidningarna New York Times och New Yorker.

En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Uppgifterna om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp utlöste metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher.

Weinstein sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

Gå till toppen