Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya rutiner i skolorna i coronasmittans spår

Svedala och Vellinge kommun har infört nya rutiner i sina skolor med anledning av det nya coronaviruset. Om en elev blir sjuk under skoltid ska eleven tas omhand och isoleras i väntan på vårdnadshavare.

I fredags i förra veckan hade Länsstyrelsen i Skåne en träff med de skånska kommunerna med anledning av det nya coronavirusets spridning. Samma dag bestämde Svedala kommun att införa nya rutiner för när en elev blir sjuk under skoltid.
Den sjuka eleven ska hämtas av personal och hållas isolerad i ett anvisat rum i väntan på vårdnadshavare. Alla ytor som eleven vidrört i detta rum ska sedan desinficeras, uppger utbildningschefen Fredrik Aksell.
– Och då vet vi ju inte om barnet har coronavirus eller om det bara är en vanlig förkylning, säger han.
I övrigt följer Svedala kommun Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Enligt Fredrik Aksell har hans förvaltning tagit emot många samtal från vårdnadshavare som varit oroliga över att hemvändande Italienresenärer ska sprida virussmitta i skolorna.
Beskedet är att kommunen följer Folkhälsomyndighetens direktiv: i nuläget är personer som varit i riskområden och som inte har sjukdomssymptom välkomna i verksamheten.
– Vi tar inte några andra beslut än de som myndigheterna gör. Det är inte vår kompetens att bedöma sjukdom och vi vill inte spekulera och skapa oro, säger Fredrik Aksell.
Han poängterar att kommunen inte informeras om en Svedalabo skulle smittas av coronaviruset och insjukna.
– Det råder patientsekretess. Vi som kommun har inget uppdrag att smittspåra. Det är en sak mellan den smittade och sjukvården.
Även i Vellinge kommun har de kommunala skolorna infört en liknande rutin om en elev blir sjuk, uppger grundskolechefen Stefanie Sennevall i ett mejl till Sydsvenskan:
”När ett yngre barn insjuknar i skolan ringer skolan vårdnadshavare som kommer och hämtar. Under tiden isoleras barnet. Om behov finns desinficeras områden. Äldre barn och tar sig hem på egen hand efter samtal med föräldrar.”
Lomma och Kävlinge uppger till Sydsvenskan att de följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten allteftersom de uppdateras och att man inte har vidtagit egna åtgärder utöver myndighetens kommunicerade råd.
Gå till toppen