Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tokyo-topp: Kan skjuta upp OS två år

En ledamot i Tokyo-OS ledningsorganisation säger att man börjat undersöka möjligheten att skjuta upp sommarspelen i ett till två år. ”Otänkbart”, svarar dock OS-ministern.

Om coronaviruset sätter stopp för OS i Tokyo i sommar kan det vara bäst att skjuta på det ett eller två år. Arkivbild.Bild: Jae C. Hong/AP/TT
OS i sommar ska genomföras som planerat trots coronavirusets utbrott – så har det låtit både från Tokyo och Internationella olympiska kommittén (IOK).
Tills nu.
Haruyuki Takahashi är en av ett tjugotal ledamöter i Tokyo-OS ledningsorganisation. Han säger att man har börjat undersöka hur virusspridningen kan påverka spelen.
Enligt Takahashi skulle det innebära en allt för stor ekonomisk skada att ha tävlingarna utan åskådare eller helt ställa in dem. Och om man skjuter på spelen några månader krockar det med andra stora idrottsevenemang.
– Vi måste börja förbereda oss för alla scenarior. Om spelen inte kan hållas i sommar, skulle en försening på ett eller två år vara det mest genomförbara, säger han.
Enligt Reuters menar experter att en uppskjutning av spelen till samma tid nästa år skulle innebära stora logistiska problem, men vara möjligt för sändande tv-bolag eftersom det passar in i deras tomma sommarfönster.
Tokyo-OS ledningsorganisation står dock inte bakom uttalandena och har bett om ett förtydligande från Takahashi.
”Han uppgav att han oavsiktligt hade gett sin personliga åsikt som svar på en hypotetisk fråga”, säger organisationen i ett uttalande.
OS-ministern Seiko Hashimoto står också fast vid att skjuta upp eller ställa in OS är ”otänkbart”. Hon säger samtidigt att det är IOK som fattar det slutgiltiga beslutet.
IOK-ordföranden Thomas Bach sade förra veckan att man planerar för att inleda OS den 24 juli.
– Vi är fullt inställda på att OS i Tokyo 2020 blir en framgång, sade han då.
Det nya coronaviruset covid-19 har drabbat omkring 120 000 människor runt om i världen varav över 4 000 har dött. I Japan har 581 fall av viruset konstaterats, räknar man även in det kryssningsfartyg som legat i hamnen i Yokohama uppgår antalet smittade till nästan 1 300.
Flera testtävlingar inför OS och Paralympics har ställts in i landet och basebollsäsongen har skjutits upp precis som matcher i den högsta fotbollsligan.
Skolorna håller stängt och den kinesiska presidenten Xi Jinping kommer inte att besöka Japan som planerat i början av april, ett beslut som tagits av både Tokyo och Peking.
Gå till toppen