Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så är Malmös nya statliga museum tänkt att bli

Fokus på människors muntliga berättelser. En permanent stor utställning och två mindre och mer snabbfotade utställningsrum. Cirka 6000 kvadratmeter stort. Och en kostnad på cirka 50–60 miljoner kronor om året. Planerna på ett nytt statligt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö blir allt verkligare.

Fredrik Elg och Roxana Ortiz är enhetschefer för Rörelsernas museum.Bild: Patrik Renmark
I höst är det fem år sedan planerna på ett statligt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö tog fart. Idag pågår planerandet för fullt i Rörelsernas museums arbetslokal på Bergsgatan 20.
Men i höstas blev kulturbudgeten en besvikelse för Rörelsernas museum. Istället för ett dubblerat bidrag stannade summan kvar på fem miljoner. Det ledde fram till att man i år har prioriterat att beskriva hur ett fullskaligt Rörelsernas museum faktiskt skulle kunna se ut.
Innan nyår fick Rörelsernas museum därför i uppdrag av regeringen att lämna ett förslag på hur en permanent verksamhet skulle kunna utformas i Malmö. Senast den 7 maj ska Rörelsernas museum rapportera till regeringen, men redan denna vecka äger det första dialogmötet om förslaget rum.
– Vi har ju haft mängder av samtal med omvärlden tidigare i den här processen. Nu har vi kokat ner alla tankar och idéer till ett faktiskt förslag på hur ett museum kan se ut och nu vill vi återkoppla till alla aktörer och se om det här motsvarar vad de sagt till oss tidigare, säger Fredrik Elg.
Så förslaget till regeringen är inte helt klart än?
– Nej, det är ju ingen poäng att ha dialogmöten om allt är hundra procent klart, säger Fredrik Elg.
En tydlig del i rapporten till regeringen är det de kallar för Rörelsernas museums metod.
– Det är lite omvänt mot hur man brukar jobba i museer där man först bestämmer en tematik till en utställning och sen letar upp en grupp som kan svara på olika frågor. Vi har en dejtingprocess där vi under lång tid lär oss att förstå folks behov och intressen, sedan samlar in människors muntliga berättelser och utifrån dem genereras utställningar, säger Fredrik Elg.
Där många andra museer fokuserar på en fysisk samling artefakter har Rörelsernas museum bestämt att deras samling består av just muntliga berättelser.
I det förslag som Rörelsernas museum nu lägger fram har de räknat på hur stor yta ett museum behöver. Svaret har blivit cirka 6000 kvadratmeter där en fjärdedel är vigt till personalutrymmen, en mindre del är vigt till semipublika utrymmen och en stor del är vigt till utställningsrum.
– Vi har räknat på att det ska finnas tre utställningsrum där vi kan ha ett större rum med en definierande permanent utställning och sen två mindre utställningsrum. Ett skulle kunna vara väldigt snabbjobbat där vi snabbt kan ställa om när saker och ting händer i samhället, säger Fredrik Elg.
I beräkningarna har de planerat för ett bibliotek, kafé, auditorium, museibutik och flera kreativa rum. Men någon exakt plats för museet har de fortfarande inte föreslagit.
– Alla är jätteintresserade av ”var?”, men det vet vi inte än. Vi hoppas få ett fortsatt uppdrag för att kunna hitta rätt plats, säger Fredrik Elg.
Däremot har de tittat på kostnader, men svaret blir väldigt beroende av vilken plats man väljer.
– Om jag skulle tippa idag så skulle kanske kostnaden landa på mellan 50 och 60 miljoner kronor per år att driva museet. Den stora kostnaden i det är personal och lokal, säger Fredrik Elg.
Han känner att han tydligt nu börjar kunna skönja vad det är man ska få se i museet.
– Syftet med museet blir bland annat att påvisa att demokrati inte är något som är givet. Det är något man måste aktivt arbeta med. Vi vill inspirera unga människor att ta del i den demokratiska processen och driva frågor inom det demokratiska systemet, säger Fredrik Elg.
Han berättar att yttrandefrihet, demokratimätningar, riksdagsledamotsbesök och gästande utställningar också blir en del av Rörelsernas museum.
Efter dialogmötet planerar man att arrangera en utställning på Bergsgatan 20 där man kan ta del av planerna för Rörelsernas museum.
– Vi har gjort ett äskande för 2021 och om vi tänker oss att det ska finnas ett fullskaligt Rörelsernas museum 2024–2025 så måste bidraget trappas upp i kulturbudgeten i september, säger Fredrik Elg.
Fakta

Dialogmötet

Torsdagen den 12 mars hålls ett första dialogmöte om förslaget som nu ska tas fram och presenteras för regeringen. Mötet hålls på Bergsgatan 20 mellan klockan 17 och 19. Är man intresserad av att komma måste man anmäla sig till info.rorelsernasmuseum@malmo.se.

Gå till toppen