Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomma läktare för Sebastian Andersson: ”Det kommer eka”

Även tysk fotboll påverkas av coronaviruset. Till helgen spelas Union Berlin–Bayern München inför tomma läktare.
– Jag har inte märkt av det i det privata, säger Union Berlins Sebastian Andersson.

Sebastian Andersson, till höger, i en Bundesligamatch mot Borussia Dortmund.Bild: TIMGROOTHUIS
Coronaviruset fortsätter påverka hela samhället. Under onsdagen blev det klart att helgens Bundesligamatch mellan Union Berlin och storlaget Bayern München kommer spelas inför tomma läktare.
Skånske landslagsforwarden Sebastian Andersson, som har imponerat stort i Union Berlin den här säsongen, är mitt emellan två träningspass när HD-Sydsvenskan får tag på honom.
– Det är så klart tråkigt. Det drabbar alla områden i samhället, inte bara fotbollen, men det blir så klart inte samma stämning på matcherna, säger han.
– Vi får skapa en egen stämning inom laget så att det inte blir som en träningsmatch, vi får inte glömma att det är viktiga poäng det handlar om. Vi får göra det bästa av det i sån här situation.
Tysk fotboll är känd för sin läktarkultur. Nu ska Sebastian Andersson för första gången spela en tävlingsmatch inför tomma läktare.
– Det närmaste jag kommer är väl Ängelholm och Ängelholms ip, säger han och skrattar till.
– Det går inte att ersätta stämningen med supportrarna. Det kommer bli väldigt speciellt, det kommer eka och man kommer höra allt tränaren skriker och säger. Det finns väl lite positiva saker också, att man kan snacka mer på planen och ha en annan kommunikation. Hoppas att det snart återvänder till det normala i alla länder. Fotbollen är inte det viktigaste.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Berlin har förbjudit sammankomster med fler än 1 000 personer fram till och med påskhelgen och Tyskland har drabbats av sitt tredje dödsfall i samband med coronaviruset.
Timo Hübers, en 23-åring som tillhör tyska andraligalaget Hannover 96 och är lagkamrat med Sebastian Andersson landslagskollega John Guidetti, är ett bekräftat fall på den professionella fotbollsscenen.
När vi frågar Sebastian Andersson hur det är att röra sig på Berlins gator säger han:
– Jag märker ingenting där, det är fullt med folk överallt och inga konstigheter på så sätt. Jag har inte märkt av det i det privata.
Hur följer du utvecklingen?
– Inte så himla mycket egentligen. Jag hör ju, alla snackar om det överallt, och jag har läst lite om hur det är i Sverige. Jag följer inte så mycket hur det är i Tyskland.
Hur mycket pratar ni om det i omklädningsrummet?
– Ganska mycket, man vet ju inte hur någonting ska bli i framtiden och hur det blir med alla resterande matcher. Vi har nio matcher kvar i ligan och det är dessutom landslag i framtiden. Det är mycket det snackas om.
Gå till toppen