Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Treåriga flickan hade legat död i dagar

Den treåriga flickan som hittades död i Norrköping i slutet av januari hade legat död i flera dagar när polis kom till lägenheten. Nu mister mamman vårdnaden om flickans syskon.

Den treåriga flickan som hittades död i Norrköping i slutet av januari hade legat död några dagar när polis kom till lägenheten. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Flickan omhändertogs när hon bara var några dagar gammal, men när hon var tre år återfick de biologiska föräldrarna vårdnaden. Tio månader senare, i slutet av januari i år, hittades hon död i lägenheten.
När polisen anlände var båda föräldrarna drogpåverkade, och i bostaden fanns även två syskon till flickan, skriver Folkbladet. Dessa ska ha befunnit sig i lägenheten under tiden som flickan legat död, vilket framgår av en dom från förvaltningsrätten som tidningen tagit del av.
Syskonen omhändertogs omedelbart enligt LVU. Domen handlar om detta tvångsomhändertagande, som mamman motsatt sig. Men rätten går på socialnämndens linje och bedömer att riskerna för barnen är för stora.
”Oavsett vilka omständigheter som lett till dotterns död, så har mamman uppvisat mycket omfattande brister i omsorgen om sina barn. De omständigheter under vilka flickan hittats och att de andra barnen under flera dagars tid befunnit sig i samma bostad som sin avlidna syster kan enligt rättens mening inte resultera i någon annan bedömning”, skriver domstolen.
Mamman är misstänkt för grovt vållande till annans död. Hon förnekar brott. Flickans pappa avled i häktet i februari. Misstankarna mot honom är avskrivna.
Fakta

Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Sju veckor senare kommer hon till ett familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Men kammarrätten i Jönköping gör en annan bedömning.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för vållande till annans död. Hon förnekar brott.

Källa: DN, domstolarna

Gå till toppen