Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorps kommun stänger allt utom kärnverksamheterna

Badhus, bibliotek, fritidsgårdar, idrottshallar. Förutom kärnverksamheterna skola, förskola och omsorg stänger kommunen nu alla ställen där invånare träffas. Dessutom införs besöksförbud på Staffanstorps äldreboenden – där även de som har omfattande hemtjänst nu får möjlighet att flytta in.

Förutom kärnverksamheten stänger kommunen all verksamhet där invånare träffas.Bild: Johan Nilsson/TT
Staffanstorps kommun gick under torsdagen ut med informationen på sin hemsida, i ett öppet brev från kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).
Där meddelar han att en stor del av kommunens verksamhet nu stängs ner.
– Det riktar sig till publika verksamheter. Vi kommer att stänga ner den typen av verksamheter där människor träffas, säger Christian Sonesson till Sydsvenskan.
Som exempel ger han bibliotek, idrottshallar, fritidsgårdar och möteslokaler.
Kommunens kärnverksamheter – skola, förskola och omsorg – kommer däremot inte att stänga.
Däremot inför samtliga äldreboenden besöksförbud. De kommuninvånare som har omfattande hemtjänst kommer dessutom att erbjudas plats på äldreboenden. Hemtjänsten håller dock igång sin verksamhet som vanligt.
Paulina Hallgren, avdelningschef på omsorgsförvaltningen, ska under torsdagseftermiddagen samla personalen till ett möte. Steg ett är att få en översikt på hur många personer som kan beröras av åtgärderna.
– Vi ska inventera vem vi har i kommunen med stora insatser som vi kan erbjuda plats på särskilt boende. Den processen startar nu. Steg två är att kontakta de individerna, säger hon.
Med tanke på att tre nya äldreboenden invigdes i Staffanstorp förra året är hon inte orolig för problem med platsbrist.
– De platser vi har där är inte fyllda. Samtidigt ska man ha med sig att boendena måste ha personal för att kunna möta ett stort behov. Det är en dialog vi får ha med entreprenörerna.
Ida Ek är vice regionchef hos entreprenören Vardaga, som driver två av Staffanstorps nyöppnade boenden.
– Vi införde besöksförbud på alla våra Vardagaboenden från och med igår. Man vill undvika springet av personer utifrån, säger hon.
Hur påverkar de utökade restriktionerna verksamheten?
– Inte särskilt mycket. Jag upplever inte att det blir någon skillnad för våra boende.
Vardaga har utrymme att ta emot fler boende i den mån det skulle behövas, säger Ida Ek.
– Vi har lediga platser, så det är fullt möjligt att kommunen kan välja att göra så. Staffanstorp har ju legat lite före de andra kommunerna i de här frågorna, och vi har hela tiden efterföljt kommunens riktlinjer.
Dessutom införs ytterligare åtgärder i kommunen. Bland annat kommer samtliga aktiviteter där kommunen är arrangör eller lokalansvarig att ställas in, alla möten ska ersättas med digital teknik, och tjänsteresor för kommunanställda ställs in omedelbart.
– Och om man bestämmer sig för att stänga ner skolor så kommer vi att göra vad vi kan för att ha distansundervisning och liknande. Det kräver ju också att vi har tänkt till om det i förväg, säger Christian Sonesson.
Där inväntar ni nationella beslut?
– Ja, såvida vi inte skulle få en stor smittspridning.
Beslutet om de nya åtgärderna fattas nu under torsdagen. De gäller från och med nu och tills vidare.
– Det är beslut som varken är enkla eller roliga att ta, säger Christian Sonesson.
– Vi är ju oroliga för smittspridning, framför allt bland våra riskgrupper. Därför måste vi försöka begränsa en allmän smittspridning i samhället.
Fotnot: I en tidig version av texten framstod det som att kommunens hela verksamhet stängs ner, utom skola och omsorg. Detta är nu korrigerat.
Gå till toppen