Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Danmark stänger sina gränser under lördagen

Danmark stänger sina gränser från och med lördag klockan 12 för att minska coronavirusets spridning. Resenärer kommer att avvisas vid gränsen om de inte har en särskild anledning att vistas i Danmark. Det säger statsminister Mette Frederiksen.

Text: 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Bild: Liselotte Sabroe

Annons

De danska gränserna stängs som en följd av coronavirusets spridning. Stängningen gäller fram till den 13 april.

All passagerartrafik till och från Danmark stoppas, säger Mette Frederiksen på en presskonferens, skriver Ekstrabladet.

Resenärer kommer att avvisas vid gränsen om de inte kan visa att de exempelvis arbetar i landet.

– Alla turister och utlänningar, som inte kan visa att de har en särskild anledning att komma till Danmark, får inte komma in i Danmark. Danskarna kommer alltid att få komma in i Danmark, säger Mette Frederiksen på presskonferensen.

Polisen och det danska försvaret ska sköta gränskontrollerna.

Statsministern säger att Sverige, Tyskland och Norge är informerade om beslutet.

Annons

– Vi kommer att se bilköer vid våra gränser och flygplatserna. Vi kommer att se hel eller delvis stängning av några flyg-, färje- och tågrutter, säger justitieminister Nick Haekkerup (S) till Ekstrabladet.

Annons

Rikspolischefen Thorkilde Fogde säger att det är i första hand gränserna mot Sverige och Tyskland som påverkas, och i mindre grad gränsen mot Norge.

– Det är en stor uppgift vi har att lösa, säger han.

Det är ännu oklart hur trafiken med persontåg över Öresundsbron påverkas av det danska beslutet.

– Vi vet inte mycket mer än vad som står i danska och svenska tidningar. Vi har inte fått någon information i förväg, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

– Vi har pratat med Trafikverket, DSB och Banedanmark. Men vi vet inte hur det här påverkar våra kunder.

Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, är tillförordnad vd. Han visste på fredagskvällen – kort efter beskedet från statsministern om att stänga gränserna – inte riktigt hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från imorgon, så är det bara, säger han.

Passagerarna kommer både via landgång samt personbilar och bussar. Där är det stopp. Samtidigt går det mycket gods via lastbil på rutten och den trafiken stoppas inte.

Hur sorteringen ska gå till återstår att klarlägga.

– Vi vet heller inte hur många avgångar vi kommer att ha, säger Jens Ole Hansen.

Normalt går passagerarfärjorna var tjugonde minut.

Över 800 danskar har konstaterats smittade av coronaviruset. Enligt Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) ska inte godstrafiken påverkas.

”Beslutet ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark och inte heller påverka godstrafiken till Sverige”, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Annons

Annons

”Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt. Danmark har meddelat att man imorgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge”, skriver Damberg.

Flera resenärer kommer att avvisas från Kastrup.

Bild: Lars Brundin

Det är fortfarande oklart hur resenärer till och från Kastrup kommer att påverkas.

– Alla flyg som kommer till Köpenhamn ska ha möjlighet att landa på flygplatsen. Den skärpta gränskontrollen betyder att några av de utländska passagerarna kommer att bli avvisade av myndigheterna. De kommer att bli anvisade till ett passande område på flygplatsen i väntan på att de kan flyga ut ur Danmark igen, säger Peter Goll, kommunikationsdirektör på Copenhagen airport.

Vilka direktiv har ni fått?

– Vi har blivit ombedda att understödja myndigheternas skärpta gränskontroll och se till att ha en plats för de resenärer som blir avvisade.

Hur gör man om man kommer från Sverige och ska flyga från Kastrup? Får man komma till flygplatsen?

– Det kan vi inte svara på, det är en fråga för myndigheterna.

Om man som svensk landar på Kastrup, kan man då utan problem ta sig till Sverige?

Annons

– Det kan vi inte svara på, det är en fråga för myndigheterna.

Den danska polisen skriver på sin hemsida att:

”Personer, som korsar den danska gränsen för att komma hem, till exempel svenskar som har varit på semester i utlandet, anses ha tillräckliga skäl för att komma in i Danmark. Det samma gäller vid genomresa på flygplatsen och för flygpersonal.”

Annons

När HD och Sydsvenskan var i kontakt med den danska polisen sent på fredagskvällen var det fortfarande oklart om svenska resenärer som ska flyga från Kastrup tillåts att komma in i landet.

Fakta

Danmark stänger gränserna – detta gäller

Från lördag klockan 12 stängs de danska gränserna, så att endast utlänningar med särskild anledning får komma in i Danmark.

Detta kan räknas som en särskild anledning:

• Om du arbetar eller bor i Danmark.

• Om du måste leverera varor i Danmark.

• Om du måste hämta varor i Danmark.

• Om du har umgängesrätt till barn i Danmark.

• Om du ska besöka mycket sjuka familjemedlemmar i Danmark.

Ett regelbundet familjebesök anses inte vara en särskild anledning.

Polischef Thorkild Fogde kan inte säga hur många som kommer att drabbas av de stängda gränserna. Han förväntar sig en ansamling av resenärer vid den danska-tyska gränsen de kommande dagarna. Problem kan också uppstå på Öresundsbron till Sverige, precis som han förväntar sig att fler flygningar från Schengenområdet kommer att vändas eller riktas mot till exempel Sverige istället.

Danska medborgare kan fortfarande komma in i landet.

Källa: Ekstra Bladet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan