Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronarädslan får folk att stanna hemma

Malmös aktivitetsplatser avsedda för barn var i stort sett tomma, trots vanligtvis högt tryck under helgen. Sydsvenskan besökte tre helgfavoriter, och möttes av tomma ytor istället för lekande barn.

Rebecca Olsson och Nicke Persson är inte så oroliga för coronavirusetBild: Hussein El-alawi
Leos Lekland håller öppet som vanligt, men tar emot maximalt 500 besökare, enligt regeringens riktlinje. En lista har tagits fram där man skriver upp vilka som kommer och stryker dem som går, för att säkerställa att det aldrig är mer än 500 personer inne i leklandet.
Men listan hade kanske inte behövts, för där är bara två olika sällskap på plats, sammanlagt fem personer, när Sydsvenskan gör ett besök klockan 10.30. Enligt en anställd brukar det vara mer folk en lördag, och hela veckan har det varit betydligt färre besökare än vanligt. Ingen har behövt sägas upp, men vissa pass har fått strykas på grund av bristen på besökare, förklarar hon.
Tomt på leklandet med undantag för två sällskap.Bild: Hussein El-alawi
Ett av sällskapen på plats är Rebecca Olsson och Nicke Persson, tillsammans med sonen Tage.
– Jag gillar inte folksamlingar, så jag är glad att det inte är något folk här. Men jag är faktiskt inte så rädd för corona. Vi misstänkte att det skulle vara tomt här, folk hänger ju mer i matbutikerna nu verkar det som, säger Rebecca Olsson med glimten i ögat.
Galgarna hänger tomma på Leos lekland.Bild: Hussein El-alawi
Andra stoppet blir Hylliebadet. Personalen är inte nämnvärt orolig, men där är också färre människor än vanligt, berättar en medarbetare.
– Det brukar vara högt tryck på helgerna, men så är det inte idag, säger han.
Vi fortsätter till Extreme Zone på Entré. Hela övervåningen känns öde, och i receptionen berättar personalen att de också har fått färre besökare till följd av rädslan för coronaviruset.
– Jag tror att corona påverkar alla. Det är mindre folk än vanligt idag, runt 20 personer kanske. Men jag vet inte hur det har varit under veckan. Däremot är det många som har ringt idag och avbokat sina kalas. Och vi har fått stryka flera pass, eftersom att vi inte behöver lika många som jobbar nu.
Liv Almén hade sitt kalas på Extreme zone, och fick stället nästan helt för sig själv och sina vänner.Bild: Hussein El-alawi
Bland de som befinner sig på Extreme Zone finns Liv Almén med vänner, här för att fira hennes födelsedag. Mamma Magdalena berättar att hon först var fundersam, men efter ett samtal med personalen bestämde de sig för att ha kalaset enligt planerna.
– Vi ringde igår, och då sa de att det inte skulle vara mycket folk här. Då tänkte jag att barnen ändå träffas i skolan, så det var ingen mening att avboka. Jag hörde av mig till de andra föräldrarna och berättade att det inte skulle vara mycket folk, men att jag förstod om de inte vågade komma. Men de var inte heller oroliga, så alla har dykt upp.
Gå till toppen