Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyfödd bebis smittad med coronavirus

En nyfödd bebis i Storbritannien har testat positivt för coronaviruset. Det är fortfarande oklart hur bebisen smittades, liksom vilken roll barn spelar för smittspridningen i stort.

En nyfödd bebis har testat positivt för coronaviruset på ett sjukhus i London. Bilden är från ett annat av stadens sjukhus.Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
En höggravid kvinna lades på fredagskvällen in på sjukhus sedan hon uppvisat lunginflammationsliknande symptom, rapporterar The Telegraph.
Väl där födde hon också sitt barn, och efter födseln konstaterades både modern och den nyfödda vara smittade med coronaviruset.
– Två patienter på universitetssjukhuset i North Middlesex har testat positivt för coronaviruset. En har flyttats till en specialistmottagning och en vårdas i ett isoleringsrum, säger en talesperson för sjukhuset till tidningen.
Det är fortfarande oklart om bebisen smittades i samband med födseln eller redan i livmodern. Båda alternativen är möjliga, enligt statepidemiolog Anders Tegnell.
– Att ett virus av den här typen ska kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är väldigt ovanligt, men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskador, säger han till TT
Mycket kunskap saknas fortfarande om hur barn påverkas av coronaviruset.
– Vi vet att barn får viruset, men de verkar inte bli särskilt sjuka eller dö, säger Justin Lesser, epidemiolog på amerikanska forskningsinstitutionen Johns Hopkins Bloomberg School, och fortsätter:
– Det vi inte vet är hur mycket de här barnen utan symptom eller med milda symptom smittar. Det är nyckeln till att förstå deras roll i epidemin.
I en studie av 44 000 bekräftade fall i och omkring kinesiska Wuhan, där pandemin började, utgjorde åldersgruppen 10–19 år 1 procent av det totala antalet smittade, medan barn under tio år utgjorde mindre än 1 procent. Bara ett dödsfall noterades i de två åldersgrupperna.
– Vi försöker fortfarande förstå bristen på fall bland dem under 20 års ålder, säger Cecile Viboud, epidemiolog på den myndighetskopplade forskningsinstitutionen Fogarty International Center i USA.
I vilken utsträckning barn smittar är enligt Viboud ”direkt relevant för idén att stänga skolor”.
Hittills har 29 länder – däribland Kina, Japan och Italien – stängt samtliga sina skolor, vilket enligt siffror från Unicef påverkar 400 miljoner barn. Ytterligare 20 länder har genomfört begränsade eller lokala skolnedstängningar.
Gå till toppen