Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Dansk polis redo att stoppa svenskar – dygnet runt

Åtta poliser radade upp sig i Helsingörs färjeterminal prick klockan 12 på lördagen, för att stoppa svenska resenärer. Ingen är välkommen in i Danmark, utan speciella skäl. Det är ett bra beslut, tycker de danska resenärer tidningen pratat med.

Text

Ingen kommer här fram. Dygnet runt fram till den 13 april kommer dansk polis att stoppa svenska resenärer från att ta sig till Helsingör. Lastbilsförare och danska resenärer påverkas inte av stoppet, som ska hindra spridning av Coronaviruset.

Bild: Niklas Gustavsson HD Sydsvenskan

Annons

Tycho Brahe 11.30 från Helsingborg är sista färjan för de svenskar som vill hinna in i Danmark innan landet stängs för svenska resenärer klockan 12 på lördagen. Hela lördagsförmiddagen har flödet av resenärer varit normalt.

– Många har passat på att ta de tidiga båtarna från Helsingborg för att hinna till Kastrup innan gränsen stänger, berättar biljettförsäljare Berne Ekvall.

Stängt land för svenska nöjesresenärer.

Bild: Niklas Gustavsson

Johan och Mia Nordquist skulle ha åkt skidor i österrikiska Schladming med hela storfamiljen. Nu blir det en semestervecka hemma. ”Det ska faktiskt bli riktigt skönt att ha en hel vecka helt utan planer. Vi jobbar mycket”, säger Johan Nordquist. När han funderar vidare på att kanske städa köksskåpet blir han tydligt hejdad.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

I båtens kafé sitter Johan och Mia Nordquist med var sitt glas vitt vin. De skulle ha varit i Österrike och åkt skidor, men resan ställdes in. Det gör riktigt ont, för det var första gången de skulle resa med alla sina barn och ett litet barnbarn. En tur med sista båten till Helsingör får bli liten kompensation.

Annons

– Det känns lite busigt att ta sista färjan till Danmark. Det blir första dagen sedan maj 1945 som här är stängt, säger Johan Nordquist.

– Och här sitter vi, konstaterar Mia Nordquist.

Lite historisk är nog stämningen.

Rebekka Lessöe ska se till att hunden Milla kommer hem till sin matte igen. Hon stöder statsminister Mette Frederiksens beslut att stänga de danska gränserna.

Bild: Niklas Gustavsson

Danska Rebekka Lessöe har bara varit över i Helsingborg för att hämta hem sin mosters hund Milla, som blivit passad medan moster åkt skidor. För henne förändras ingenting. Hon kan fortsätta resa över sundet som vanligt.

– Jag tycker att det är bra att man stänger gränsen. Det är rätt. Man måste ju göra något mot viruset, tycker hon.

Ett annat danskt sällskap som varit i Kläppen och åkt skidor är av samma uppfattning. Det är rätt beslut att utesluta svenskarna. De är mer bekymrade över hur vardagen ska se ut hemma i Danmark, när de kommer tillbaka efter en veckas semester.

När färjan ankommer till Helsingör klockan 11.53 är det en utglesad skara som kliver av. Folk håller avstånd.

– Det här är sista chansen att komma in i Danmark, säger Mathias Nikitin från Halmstad som åkt hit för att ”ta en öl”.

Prick klockan 12 är åtta danska poliser på plats i färjeterminalen och spärrar av för att stoppa dem som försöker ta sig in i landet. En kvinnlig polis motar undan media, som är de enda på plats. ”Håll avståndet. Dygnet runt ska polisen vara på plats.

Annons

Annons

– Det blir mycket övertid, säger polisen Rasmus Gericke.

En rejäl skara såg till att komma in i Danmark sju minuter innan gränserna stängdes. 11:53 la Tycho Brahe till i Helsingör.

Bild: Niklas Gustavsson

Polisen Rasmus Gericke ser till att avspärrningarna är just stängda.

Bild: Niklas Gustavsson

Fyra danskar kom med första båten efter att Danmark stängt gränserna. Polisen är redo att möta båtresenärerna dygnet runt.

Bild: Niklas Gustavsson

Kvar ombord stannade Hanna Åkerman från Västerås. Hennes första tur till Danmark i livet stannade vid gränsen.

Bild: Niklas Gustavsson

Flera resenärer på väg ut ur Danmark passar på att filma medan de går ut. Första färjan anländer. Fyra personer passerar poliserna, som är fler än resenärerna. Inga svenskar den här gången.

Många svenskar har suttit kvar ombord, lite osäkra på om de var välkomna i land. Att tura är inga problem. Hanna Åkerman från Västerås är på väg till Danmark för första gången i sitt liv, men kommer inte in i landet.

– Men jag har varit i Danmark. Jag har ett sms från Comviq där det står Välkommen till Danmark, säger hon.

Tycho Brahe öppnar sig för att släppa ut de sista turisterna i Helsingör på ett tag.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Berne Ekvall hade en del att göra i biljettluckan på lördagsförmiddagen. Hur turlistan ska se ut på måndag vet han ännu inte.

Bild: Yvonne Johansson

Fakta

Stängd gräns

De danska myndigheterna har bestämt att stänga gränsen från klockan 12 den 14 mars till och med den 13 april.

Förbudet gäller inte dessa grupper:

• Danska medborgare.

• Pendlare med anställning i Danmark.

• Starkt berättigade syften.

• Frakt och varutransport med lastbil.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan