Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska folkhälsomyndigheten: Politiskt beslut

Søren Brostrøm, chef för Danmarks folkhälsomyndighet, säger att beslutet att stänga landets gränser är ett rent politiskt beslut. Bilden är tagen fredag den 13 mars.Bild: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/TT
Beslutet att stänga Danmarks gränser var ett politiskt beslut, meddelar Danmarks folkhälsomyndighet Sundhedsstyrelsen.
Det är inte grundat i någon riskbild som vården uppfattar och det finns inga vetenskapliga svar om vilka konsekvenser det får, säger myndighetens chef Søren Brostrøm vid en presskonferens.
– Det är ett politiskt beslut i många avseenden. Det finns inga betydande vetenskapliga belägg. Det finns historiska erfarenheter vad gäller influensa och pandemier, säger han.
Det är inte heller något som Världshälsoorganisationen förespråkar, framhåller Brostrøm.
Han får också frågor om den svenske statsepidemiologen Anders Tegnells uttalanden om att den danska åtgärden är ”fullständigt meningslös”, rapporterar Jyllands-Posten.
– Jag kan ju läsa samma dokumentation som min kollega, säger Søren Brostrøm.
– Det finns inte särskilt god dokumentation för åtgärder som gränsstängning, annat än om man stänger gränserna för en ö.
Gå till toppen