Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folktomt på Arlanda: ”Extremt få som flyger”

Det är glest mellan resenärerna i utrikeshallen på Arlanda. Bland de resande finns en oro för det nya coronaviruset och de som jobbar där märker en markant minskning av antalet resande.

Resenären Tim Svensson är på väg till Thailand där han bor.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– I går tappade vi 50 procent av försäljningen jämfört med samma dag för ett år sedan. Det här är det värsta sedan 9/11-attackerna, säger Olle Gustafsson, som driver Pressbyrån i terminal 5 på Arlanda.
Under de senaste åren har han sett hur antalet flygresenärerna har minskat.
– Först minskade det på grund av flygskammen och nu på grund av coronaviruset. Nu är det extremt få som flyger. Vi har dragit ner på personal, säger Olle Gustafsson.
Linnea Pihl Sandberg är teamledare på Kloss Holds som arbetar för Bank Norwegian.
– Det är mycket mindre folk på grund av corona. Ingen vill heller komma fram och prata, eftersom de är rädda för smitta. Man ser många med masker och nu har folk även börjat ha plasthandskar, säger hon.
Personligen är hon inte orolig för att bli smittad.
– Men jag jobbar i avgångshallen och möter inte dem som kommer från exempelvis Italien, säger Linnea Pihl Sandberg, som hela tiden håller sig uppdaterad med de senaste nyheterna.
Även terminalvärdarna Julia Fransson och Angelica Hörndahl känner av lugnet.
– På torsdagar brukar det vara mer folk, eftersom många åker på weekendresor då. Men nu har både de och affärsresorna minskat, säger Julia Fransson.
Hennes kollega nickar instämmande.
– Det är lite trist. Vi tycker det är roligare när det är liv och rörelse, säger Angelica Hörndahl.
Tim Svensson är en av de resenärer som bär mask. Han har varit i Sverige för att hälsa på sin mamma och gå på anställningsintervju, och ska nu resa hem till Thailand.
– Alla bär mask och tvättar sig med sprit bland dem vi umgås med i Thailand. Här i Sverige känns det lite lugnare än i Thailand, vilket kan bero på att man är osäker på om man kan lita på regeringen där. I Sverige känns det som politikerna säger mer hur det är. I Thailand tänker de mest på att turismen inte ska påverkas, säger han.
Inese Incenberga och hennes man Andris är på väg hem till Lettland från Thailand. De har mellanlandat på Arlanda.
– Vi är inte så oroliga, men thailändarna var riktigt rädda för att turismen tappar så mycket. När jag var på en massagesalong berättade en kvinna som jobbade där att de hade fullt upp i november och december, men nu bara kunder en till två timmar per dag.
Klea Levin som bor i Barcelona är på väg till Norrland med flera ungdomar.
– Alla skolor är stängda i Barcelona och våra ställen, ett diskotek och två barer, är just nu stängda.
Hon berättar att unga fortsätter gå ut och roa sig men att det totala antalet kunder minskat till en tredjedel.
– Vi är såklart oroliga. Vi sitter på planet och funderar på vilka vi ska avskeda.
Hon ser nu fram emot att hälsa på sin mamma i Norrland.
– Jag är inte orolig för mig själv, men för henne. Vi måste ta vårt ansvar för att inte smitta dem.
Gå till toppen