Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inställd filmfestival innebär inställda filmpremiärer för bröderna Gertten

Den danska filmfestivalen CPH:Dox ställs in på grund av coronaviruset, vilket gör att Malmöfilmbröderna Fredrik och Magnus Gerttens nya filmer inte får de premiärer de tänkt. Men kanske leder det till en helt ny sorts kreativitet.

Fredrik och Magnus Gertten har gjort filmer ihop tidigare, men i slutet på mars skulle de ha haft filmpremiärer för sina nya egna projekt.Bild: Emma Larsson
Den 18–29 mars var det tänkt att den stora danska dokumentärfilmsfestivalen CPH:Dox skulle ha arrangerats i Köpenhamn. Men coronaviruset gör att festivalen enbart genomförs digitalt.
För Malmöfilmaren Fredrik Gertten är det en stor besvikelse. Efter att ha rest runt världen för att prata om sin film ”The Push” skulle han nu få internationell premiär för sin nya film ”Jozi Gold” som han gjort tillsammans med Sylvia Vollenhoven. Filmen handlar om den sydafrikanska miljöaktivisten Mariette Liefferink som kämpar mot gruvindustrin i Johannesburg. Filmen fick världspremiär i Sydafrika redan i somras, men sedan dess har de inväntat att filmen ska få internationell premiär på just CPH:Dox innan den går upp på bio i Sverige.
– Vi har velat ha premiär på en så bra stor festival som möjligt för bästa spridningseffekt. Nu är det svårt att få det. Samtidigt är det inte bara att flytta på premiären, för om ett halvår är det massa nya filmer på väg och konkurrensen är ännu hårdare. Så vi kommer att låta filmen få internationell premiär digitalt på CPH:Dox, så att den blir tillgänglig för branschen, säger Fredrik Gertten som när vi pratar precis ska avboka flygbiljetterna för Sylvia Vollenhoven och Mariette Liefferink till Köpenhamn.
Corona-krisen kommer att ha stor effekt på filmbranschen, menar han. När allt väl har lugnat ner sig och filmvärlden ska dra igång igen kommer de stora att äta de små.
– De som har stora marknadsföringsresurser kommer att fylla alla dukar och de med mindre resurser kommer inte att synas alls. Och biograferna kommer att vara i behov av alla pengar, så de kommer inte att orka ta fajten, säger Fredrik Gertten.
Hans bror Magnus Gertten skulle haft världspremiär för sin nya dokumentärfilm ”Only the devil lives without hope” där han följer människorättsaktivisten Dilyas kamp.
– Det är klart att det är tungt för oss efter att ha jobbat med filmen i fyra år och ha planerat för att den ska få maximal utdelning i vår internationella lansering. Vi har ju även ett nordamerikanskt premiärdatum klart, men jag kan inte tänka mig att det blir av. Å andra sidan känns det konstigt att klaga över sin egen film när vi har en global kris. Våra filmer handlar om folk som vill göra det bästa för samhället och de värderingarna är viktiga nu. Det går ju inte att träffas på festivaler, utan nu är det bara att ta samhällsansvar som gäller, säger Magnus Gertten och tillägger att han inte är så värst orolig för att filmen inte ska få spridning.
– När vi gör filmer ska de ju ha en aktualitet när vi presenterar idén, men även när den får premiär tre år senare. Så vi hittar ju ämnen som har en lång livslängd och det gör att den kommer att vara aktuell även senare, säger Magnus Gertten.
Exakt hur filmen ska få världspremiär nu är inte bestämt, men det kan bli en onlinepremiär under CPH:Dox även i hans fall. Magnus Gertten vill ändå se något positivt i det hela.
– Kriser föder ofta kreativitet. På vårt filmbolag försöker vi nu hitta en positiv kreativitet. Det här kanske inte är så dumt för oss, för nu får vi tid att låsa in oss i klipprummen och testa grejer. Vi kan också få ett annat fokus en period, säger Magnus Gertten.
Både Magnus och Fredrik Gertten inser att corona-krisen kan göra att folk ser väldigt mycket på film, men att de gör det hemma och inte på biografer.
– Det är ju så festivalerna tänker nu. Att vi måste presentera filmerna på ett annat sätt. Och just närvaron online kan ju vara en sådan positiv sak som föds i allt detta, säger Magnus Gertten.
Gå till toppen