Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kina vill peka ut andra länders svagheter”

Kinas hårda ord mot Sveriges coronahantering ska ses i skenet av tidigare dispyter – men kan också ses som propaganda för landets egna krisåtgärder, enligt Kinaanalytikern Björn Jerdén.

Björn Jerdén på UI ser flera skäl till Kinas hårda kritik mot Sveriges coronakrishantering. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ett ansvarslöst Sverige har gett upp i kampen mot coronaviruset, enligt en ledartext i en av tidningarna som lyder under Kinas kommunistparti.
– Det är svårt att förstå det utan att tänka på hur relationen ser ut mellan Sverige och Kina, säger Jerdén, som är chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet.
När Kina självt brottas med viruset kämpar landets styre samtidigt med att motverka att omvärlden förknippar viruset med Kina och motverka kritik mot den kinesiska statens hantering, enligt Jerdén.
– Vid vissa tillfällen på sistone har det också involverat kritik mot andra länder. Det är kanske så man ska förstå det som händer nu, att det här är en del av en propagandakampanj för att framhålla Kinas förtjänster och emellanåt peka ut vad man anser vara svagheter i hur andra länder hanterat situationen, säger han.
Kina agerade genom att isolera många miljoner människor med strikta restriktioner. Ledartexten kritiserar att Sverige nu bara testar sjuka och vårdanställda samt låter människor röra sig fritt i samhället.
– Kina har fått kritik internationellt för två aspekter: Den ena är att det tycks som att de dolde vad som hände under ett par veckor i januari, vilket förvärrade situationen avsevärt. Det andra är kritik mot de drakoniska metoderna som Kina har använt, säger Björn Jerdén.
– Kritiken mot Sverige är att det har varit för vekt, för svagt och för senfärdigt. Medan kritiken mot Kina har varit att de snarare gått för hårt fram, fortsätter Jerdén.
Ledartexten publicerades i propagandapublikationens kinesiska upplaga, på kinesiska.
– Det kan man tolka på olika sätt. Ett är att kommunistpartiet genomlever en svår tid nu och den inhemska propagandan också blir viktig. Att framhålla hur väl kommunistpartiet har hanterat den här krisen och peka på att andra länder, med andra politiska system, har hanterat krisen sämre.
Gå till toppen