Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Livsmedelsbranschen: Bunkra inte, varuförsörjningen fungerar

I västra Skåne, Göteborg och Stockholm märks nu en ökad hamstring. Pasta, ris och konserver går åt i affärerna, liksom toapapper och receptfria läkemedel. Men enligt de stora butikskedjorna är det helt onödigt att vara orolig.

Text: 

– Varuförsörjningen är fortsatt god, det finns ingen anledning att bunkra varor, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel där Ica, Coop, Axfood och alla stora livsmedelskedjor är medlemmar.

– Så länge transporter, el och vatten fungerar har jag svårt att se några allvarlig störningar, säger Patrik Strömer, näringspolitisk expert på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

De svenska livsmedelsföretagen har stora lager. Och det märks inte heller några störningar i leveranser av frukt och grönt, där Spanien och Nederländerna våra största importländer.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Att folk köper på sig mer sedan coronasmittan började spridas är något som branschorganisationen får alltfler rapporter om. Särskilt från storstadsområdena, där många tycks förbereda sig för sjukdom eller att bli satta i karantän.

Annons

Annons

Med anledning av det höll landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i torsdags ett stort möte på näringsdepartementet om livsmedelsförsörjningen i landet. Där deltog olika organisationer för handeln, livsmedelsföretagen, hotell- och restaurangbranschen och fackliga organisationer.

Finns det någon risk för varubrist på sikt?

– Vi tycker inte det finns någon anledning att bunkra. Men fortsätter folk på det här sättet kan det förstås uppstå brist på någon av de varor som efterfrågas mest, säger Karin Brynell.

”Vi märker absolut att folk bunkrar varor. De rapporterna hör vi främst från storstadsområdena” säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel, där alla stora matvarukedjor ingår.

Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

Hittills har det inte blivit några större problem leveranskedjorna, trots den stora smittspridningen i vissa asiatiska och europeiska länder.

– Livsmedelsimport från Italien är det ju en del, men från Kina är det väldigt lite. Det vi har fokus på just nu är att man inte vill ha smitta in på något lager, eller i industrin. En enskild butik kan man ju stänga men på ett lager - då kan man få störningar, säger Karin Brynell.

Liknande bedömningar om tillgång och leveranserna gör Patrik Strömer, på arbetsgivarorganisationen för 800 svenska livsmedelsföretag. Han påpekar att Spanien och Nederländerna är de stora importländerna för frukt och grönt, Italien är ganska litet.

Annons

– Sedan behövs det ju råvaror till sådant som kaffe, snus och choklad, det producerar vi inte i Sverige. Här är det ju så att det som skördas på hösten ska säljas året om, det finns lagerhållning, säger Patrik Strömer.

Han påpekar att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) redan för två år sedan rekommenderade alla att ha mat för en vecka i förråden. De råden har aktualiserats av coronakrisen.

– Vi har ju ett mjukare förlopp än Danmark och Norge. Om hushållen nu handlar utan att det går ut över någon svagare grupp, som måltidsleveranser till sjukhus och äldreboenden, så har vi faktiskt lyckats höja beredskapen när det gäller livsmedelsförsörjning. Bättre sent än aldrig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan