Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många Öresundståg inställda från söndag – Skånetrafiken fick ingen förvarning

Från och med söndag går bara ett Öresundståg i timmen mot Danmark – och Kastrup blir slutstation. Där kommer dansk polis, understödd av militär, att kontrollera vilka svenskar som får tillstånd att resa vidare in i landet.

Det blir effekter av det danska beslutet att stänga gränsen mot Sverige klockan 12 på lördagen.
Trafikdirektören Linus Eriksson fick nyheten via medier under fredagskvällen. På Twitter skrev han då: ”Vi har kontakt med Banedanmark och DSB och återkommer så snart vi kan med vad detta innebär för våra resenärer med Öresundståg.”
Tågtrafiken till Danmark kommer att minskas kraftig, till följd av det danska regeringsbeslutet att stänga gränsen. Sex tåg i timmen på vardagar reduceras till ett, till Kastrup.Bild: Bengt Arvidson
På lördagsförmiddagen hölls det mötet, och beslutet blev att Skånetrafiken kraftigt minskar på trafiken till Danmark. Istället för att som på vardagar köra sex tåg i timmen, blir det bara ett tåg i timmen Malmö-Kastrups flygplats.
Hur detta i sin tur kommer att påverka trafiken med Öresundståg Helsingborg-Malmö är ännu inte klart, och Skånetrafiken arbetar med att reda ut följdeffekterna.
– Det danska beslutet kommer att innebära kraftigt förlängda restider för våra resenärer, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.
På Kastrups flygplats kommer dansk polis att kolla alla resenärer från Sverige på perrong 2. Bara de som kan visa att de bor i Danmark, arbetar i Danmark eller har vissa andra giltiga skäl kommer att släppas igenom.
Under lördagen måste alla resenärer mot Danmark byta till buss på Hyllie, men det beror på ett sedan länge planerat banarbete.
Gå till toppen