Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny attack mot bas – Irak kräver återtagande

Den internationella militärbasen i Taji, strax norr om den irakiska huvudstaden Bagdad, har återigen utsatts för raketbeskjutning. Inga svenska soldater skadades, uppger Försvarsmakten. Däremot har tre amerikanska soldater skadats – och Iraks militär återupprepar kravet om att utländska trupper ska lämna landet.

Irakiska soldater inspekterar en flygplats som förstördes i en amerikansk vedergällningsattack efter angreppet på Tajibasen den 11 mars.Bild: Anmar Khalil/AP/TT
– Det är bekräftat att det avfyrats 34 raketer och att 18 av dem träffat inne på basen. Svenskarna är i skydd på basen. Inga är skadade, alla är i säkerhet, säger Fredrik Helmertz, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, till TT.
Till nyhetsbyrån AFP uppger en irakisk armékälla att två soldater från landets luftförsvar skadats. Enligt Försvarsmaktens uppgifter finns även utländska soldater bland de skadade.
– Fem i koalitionen uppges vara skadade, det är den uppgift som finns nu. Svenskarna bistår nu den vårdmottagning som finns på området, vi har skickliga sjukvårdare på plats, säger Helmertz.
Försvarshögkvarteret Pentagon i USA uppger för Reuters att tre amerikanska soldater skadades i attacken, varav två allvarligt.
Irakisk militär säger att flera av dess soldater skadats mycket allvarligt. Den uppger att 24 oanvända raketer och sju avskjutningsramper påträffats nära Tajibasen.
Enligt Pentagon har irakiska myndigheter gripit misstänkta för attacken.
Attacken är den andra på en vecka. Så sent som den 11 mars träffades Tajibasen av 18 mindre raketer i ett angrepp där två amerikanska och en brittisk soldat omkom.
USA lade skulden på Iranstödda miliser och besvarade attacken med flygangrepp mot miliskopplade mål inne i Irak. Något som i sin tur resulterade i fördömanden från den irakiska regeringen, som uppgav att tre irakiska soldater, två poliser och en civilperson dödades i de amerikanska flygangreppen.
Nu varnar irakiska militären USA och andra länder för att ta till nya vedergällningar utan irakiskt godkännande, och kräver att utländska trupper snarast dras tillbaka från landet i enlighet med ett tidigare beslut i parlamentet.
Pentagon nämner ingenting om vedergällningar men klargör att alla som attackerar amerikanska mål och intressen kommer att få svara för det.
Lördagens raketattack är den 23:e sedan slutet av oktober i fjol mot amerikanska militära mål i Irak.
Det svenska militära bidraget i Irak uppgår till cirka 70 personer och ingår i den USA-ledda koalitionen som bildades mot terrorrörelsen IS. Svenskarna har rådgivning och utbildning av irakiska armén som huvudsaklig uppgift.
I januari avbröt Försvarsmakten tillfälligt verksamheten i Irak med anledning av det upptrappade läget mellan Iran och USA.
Gå till toppen