Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista chansen för Polenresenärer innan gränsen stängs vid midnatt

Copernicus avgick från Trelleborg 15.45 på lördagen med beräknad ankomst till Świnoujście 22.45. Det blev den sista färjan från hamnen som kunde nå fram till Polen före stängningen av gränsen för utländska medborgare.

I Trelleborgs hamn är ingen färjetrafik inställd. Men Polens stängning av gränsen från och med midnatt mellan lördagen och söndagen innebär att enbart polska medborgare eller yrkesförare tillåts gå ombord.Bild: Hussein El-Alawi
Inga färjor från Trelleborg har hittills ställts in som en följd av Polens besked i fredags om en stängning av landets gränser från och med midnatt på lördagen.
– Vi har inte fått några besked om inställda båtar, sa trafikledaren vid Trelleborgs hamn Helena Sjöstrand på lördagseftermiddagen.
Rederiet Unity Lines last- och passagerarfärja Copernicus, som styrde ut från hamnen 15.45 med sikte på Świnoujście, blev den sista båten som hade chans att nå fram till Polen innan landets inreseförbud för utländska passagerare trädde ikraft.
På den polska sidan om gränsen väntar registrering, test och en obligatorisk 14-dagars hemkarantän.
Inreseförbudet till Polen för utländska medborgare gäller i tio dagar men kan förlängas.
För dem som har ett polskt pass eller ett arbetstillstånd, och kan fortsätta ta färjan till Polen efter stängningen av gränsen, gäller sedan tidigare i veckan förstärkta kontroller.
I enlighet med Polens skärpta krav för inresor mäter rederierna samtliga resenärers kroppstemperatur inför avgångarna.
– Har man över 38 grader hänvisas man från fartygen, säger Anette Wugk som är pressinformatör på TT Line.
Såvitt hon känner till, har ingen passagerare hittills avvisats på grund av feber.
Ett annat nytt krav för veckan är att alla passagerare måste fylla i en särskild hälsodeklaration som visas upp vid den polska gränsen.
Stena Line har ingen färjetrafik till Polen från Trelleborg. Men för linjen mellan Karlskrona och Gdynia avbryter rederiet från och med lördagen passagerartrafik, med ett 72 timmar långt undantag för polska och svenska medborgare som behöver ta sig hem. Färjorna kommer emellertid att fortsätta med fraktgods.
Detsamma gäller Stena Lines linjer mellan Göteborg och Fredrikshavn samt mellan Halmstad och Grenå till följd av Danmarks stängda gräns.
Linjen Oslo-Fredrikshavn är helt stängd från och med lördagen.
Gå till toppen